Tshekin presidentti ei luovu lisävaatimuksistaan EU:lle

Tshekin presidentti Vaclav Klaus pitää kiinni lisävaatimuksistaan Euroopan Unionin Lissabonin sopimuksen hyväksymisen ehdoksi. EU:n toimintaa uudistava sopimus on hyväksytty jo muissa jäsenmaissa. Klaus ilmoitti iltapäivällä Venäjän vierailullaan, ettei aio allekirjoittaa sopimusta.

Ulkomaat
Vaclav Klaus ja Dmitry Medvedev.
Presidentit Vaclav Klaus (vas.) ja Dmitri Medvedev tapasivat keskiviikkona Barvikhassa Venäjällä.Maxim Shipenkov / EPA

Eilen EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso yritti taivutella Klausia luopumaan ehdoista neuvottelemalla Tshekin pääministerin Jan Fischerin kanssa Brysselissä.

Tänään Klaus tapasi Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin Barvikhassa Venäjällä ja kertoi yhteisessä tiedotustilaisuudessaan kantansa pysymisestä ennallaan.

- Kerroin presidentti Medvedeville, että pelkään EU:n integraation syvenemistä, ja etten ole ainut joka tätä pelkää, Klaus sanoi.

Klaus sanoi kantansa olevan muuttumaton. - En allekirjoita sopimusta, Klaus totesi.

- Minulle se on elintärkeä kysymys. Olen asettanut ehtoja vakavissani. Ehtojen unohtamiselle ei ole pohjaa, Klaus vakuutti.

Vain yksi allekirjoitus puuttuu

Tshekin presidentti ehti yllättäen väläyttää mahdollisuutta lisävaatimuksista sen jälkeen kun Irlanti toiseksi viimeisenä maana hyväksyi Lissabonin sopimuksen. Irlannin myönteisen kansanäänestyksen jälkeen kaikki muut EU-maat ovat hyväksyneet sopimuksen. Tshekissäkin parlamentti on siunannut sovun, mutta presidentin allekirjoitus puuttuu.

Klaus ilmoitti, ettei hän halua EU:n perusoikeuskirjaa sovellettavaksi Tshekissä. Perusoikeuskirja on osa Lissabonin sopimusta. Poikkeuksen siitä ovat saaneet Britannia ja Puola.

Lähteet: AFP, Itar-Tass