Talouskomissaari Almunia: EU:ssa 13 riskimaata

Talouskomissaari Joaquin Almunian mukaan EU:ssa on 13 riskimaata, joita uhkaa putoaminen velkakuoppaan. Almunia uskoo, että näillä valtioilla tulee olemaan suuria vaikeuksia selvitä elvytyksen aiheuttamista veloista.

talous

Almunia arvioi Financial Times Deutschlandin haastattelussa, että euromaista riskivaltioita ovat Espanja, Hollanti, Kreikka, Irlanti, Slovakia, Slovenia, Malta ja Kypros. Riskivaltioihin kuuluvat myös Britannia, Romania, Tsekki, Liettua, Latvia. Suuret eurotaloudet kuten Saksa, Ranska ja Italia selviävät veloistaan vähemmillä vaikeuksilla. Suomen ja Ruotsin tilannetta Almunia sen sijaan pitää melko hyvänä.

Riskivaltiot eivät todenäköisesti tule pysymään jäsenmaille annetuissa velkaantumisrajoissa. Julkisen talouden vaje ei saisi ylittää 3 prosenttia eikä valtion velka 60 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Almunia veikkaa, että esimerkiksi Britanniassa ja Irlannissa valtion velka uhkaa nousta jopa 200 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Vaikeudet syntyvät velkojen korkojen maksusta. Esimerkiksi Kreikka, Irlanti ja Espanja maksavat jo nyt lainoistaan korkeampaa korkoa. Lisämenoja on tulossa myös mm. eläköitymisen kiihtymisestä ja kohoavista terveysmenoista.

Lähteet: YLE Uutiset / Jukka Palmen ja Minna Pantzar