Ruotsissa hyväksyttiin kiistelty urkintalaki

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt joukon muutoksia ankarasti arvosteltuun televalvontalakiin. Hallituksen esitys voitti niukasti äänin 158-153. Hallitus esitti urkintalaiksikin kutsuttuun lakikokonaisuuteen muutoksia, joiden tarkoituksena on parantaa kansalaisten yksityisyyden suojaa.

Ulkomaat

Viime vuonna hyväksytty, urkintalaiksikin kutsuttu televalvontalaki on ollut opposition ja tiedotusvälineiden hampaissa. Laki mahdollistaa muun muassa rajat ylittävän tietoliikenteen seurannan.

Lain tarkoituksena on muun muassa suojata Ruotsia terrorismilta. Voimassaolevan lain mukaan armeijan radiotiedustelu on voinut seurata rajat ylittävää tietoliikennettä. Erilaisia viestejä muun muassa puhelinliikenteessä ja internetissä on voitu jäljittää esimerkiksi sanojen perusteella.

Tuomioistuimen päätösvalta kasvaa

Lakiin hyväksyttiin nyt monia muutoksia, joita Ruotsin hallitus perustelee yksityisyyden suojaamisella.

Lakimuutosten mukaan vain hallitus ja puolustusvoimat saavat tilata armeijan tiedustelupalvelulta FRA:lta erilaisten signaalien jäljittämistä. Jäljittämiseen pitää olla täsmällinen päämäärä ja lupa tuomioistuimelta.

Tuomioistuin päättää myös sen, minkä tietoliikenteen seuraamiseen se antaa kulloinkin luvan.

Urkinta on sallittua vain rajat ylittävässä viestinnässä

Salakuuntelun kohteeksi joutuneiden ihmisten yksityisyyden suojaa lisätään muun muassa siten, ettei jäljitystä ja tarkkailua sallita silloin, kun sekä lähettäjä että vastaanottaja ovat Ruotsin rajojen sisäpuolella.

Armeijan tiedustelupalvelun pitää myös tuhota yksityisluontoiseksi osoittautuva materiaali välittömästi ja kaikki kuuntelumateriaali vuoden kuluttua.

Lähteet: YLE Uutiset