Elonpilkku on koko perheen ilo

Ketjuvasikkaperinne on voimissaan Etelä-Pohjanmaalla. Lapinlehmävasikka Elonpilkku otettiin seinäjokelaisella Pärnäsen tilalla innolla vastaan.

pohjoissuomenkarja
Ketjuvasikka Elonpilkku tuotiin Peräseinäjoelle Vimpelistä.
YLE Pohjanmaa

Pärnäsen tilalla Peräseinäjoen Paston kylässä on uusi asukki navetassa. Valkoinen lapinlehmävasikka Elonpilkku on sulattanut kaikkien perheenjäsenten sydämet.

Tilan emäntä Satu Pärnänen kertoo, että Elonpilkku on Etelä-Pohjanmaan karjakerhon ketjuvasikka. Ketju kiertää Etelä-Pohjanmaalla. Elonpilkun ensimmäinen lehmävasikka jatkaa ketjua aikanaan.

Ketjuvasikkaperinteen tarkoitus on innostaa karjatilan lapsia hoitamaan eläimiä.

–Lisäksi tällä ketjulla pyritään siihen, että Pohjoissuomen karja säilyy myös täällä Etelä-Pohjanmaalla, Satu Pärnänen sanoo.

Kriteerinä ketjuvasikan sijoituspaikalle oli se, että lapset ovat innokkaita puuhailemaan eläinten kanssa ja 4H:ssa. Pärnäsen perheen lapset ovat innoissaan ”lappalaisvasikasta”.

– Likat meinas, että tietysti otetaan, Satu-äiti muistelee hetkeä, kun karjakerhosta otettiin yhteyttä ja kyseltiin halukkuutta ottaa ketjuvasikka.

Susanne Pärnänen kertoo käyvänsä harjaamassa ja ruokkimassa Elonpilkkua navetassa.

– Se on vielä aika villi, kun ei me olla sitä opetettu, Susanne kuvailee hoidokkiaan. Molemmat tytöt, Susanne ja Janina, kertovat tykkäävänsä olla äidin apulaisina navetassa, vaikka eivät alasta ammattia aiokaan.