VHS-nauha taipuu nolliksi ja ykkösiksi

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tänään avatun uuden editointitilan ensimmäinen asiakas oli Marjatta Hinkkala. Hänen suunnitelmissaan on digitoida yli 20 vuotta vanha VHS-nauha Lammin mieskuoron retkestä Rostovin-kaupunkiin.

VHS-videolaite
Marjatta Hinkkala kopioimassa VHS-kasetteja Hämeenlinnan kirjaston editointitilassa.
YLE / Tiina Kokko

Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa on avautunut uusi editointitila, jossa kirjaston asiakkaat voivat tallentaa ilmaiseksi digitaaliseen muotoon ääni- ja kuvatallenteita. Editointitilassa voi muun muassa muuttaa LP-levyjä, kasetteja ja VHS-videoita digitaaliseen muotoon sekä muokata kuvia, ääntä ja musiikkia. Editointitoiminta on osa valtakunnallista ESR-rahoitteista Tietoyhteiskunnan tilat ja sisällöt -hanketta.

Ensimmäisenä vanhoja nauhoja kiirehti editoimaan Marjatta HInkkala. Työn alla on Lammin mieskuoron retki Venäjälle, Don-joen varrella sijaitsevaan Rostoviin. Matka tehtiin vuonna 1987.

- Oli jo aikakin saada tämä tehtyä, ja minulla on tällaisia nauhoja paljon, sanoo Hinkkala.

- Aioin myös olla täällä vakituinen asiakas. Minulla on haave, että saan yhdistettyä omia vanhoja nauhoja ja lapsenlapseni tekemiä lyhytelokuvia. En vielä tiedä miten ne yhdistetään, mutta jotenkin.

Digitointi kiinnostaa

Hämeenlinnan kirjastosta vakuutetaan, ettei editointi ja vanhojen tallenteiden kääntäminen digitaaliseen muotoon ole vaikeaa, mutta aikaa se saattaa viedä.

- Jos on kolmen tunnin VHS-nauha niin sen digitoiminen kestää sen kolme tuntia eli aikaa kannattaa varata, sanoo projektityöntekijä Merja Nummi.

Editointitilaa on kysytty jo runsaasti kaupunginkirjastosta.

- Tuntuu, että ihmisillä on paljon esimerkiksi LP-levyjä ja diakuvia, jotka halutaan digitaaliseen muotoon. Ja varauksia tilaan on tehty jo aika hyvin, kertoo projektisuunnittelija Maija Saraste.

Ensimmäisellä kerralla asiakas saa opastuksen tilan ja laitteiden käyttöön. Editointitila on tarkoitettu pääasiassa Hämeenlinnan kaupunginkirjaston asiakkaille, mutta vierailijoillakin on tilaa mahdollisuus käyttää.

Lähteet: YLE Häme