1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Yritykset väistelevät Lex Nokiaa

Yksikään yritys ei ole ottanut käyttöön kiisteltyä tietosuojalakia. Lakiuudistusta on perusteltu yritysten tarpeilla valvoa tietoliikennettään ja yrityssalaisuuksien vuotoa.

Viime helmikuussa järjestettiin Lex Nokian vastainen mielenosoitus Helsingissä. Kuva: YLE

Tietosuojalain uudistus herätti viime talvena paljon intohimoja. Lakia vastustettiin mielenosoituksissa ja jopa televisiomainoksissa. Lain puolesta taisteli esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto.

Lakia valmisteltaessa arveltiin, että kymmenet elleivät sadat yritykset tarvitsivat lakia estämään tietovuotoja. Laki runnottiin läpi vauhdilla ja lopputulokseksi saatiin monimutkainen kompromissi. Tietosuojavaltuutetun Reijo Aarnion mielestä yritysmaailma ei lakia ajaessaan välttämätttä tiennyt, mitä tuli hyväksyneeksi.

- Johto ehkä ideologisista syistä sitoutui yrityksille asetettuihin velvollisuuksiin, mutta käytännön tekeminen on osoittautunut aika haasteelliseksi.

Lakiin kirjattiin ehto, jonka mukaan lain käyttöön ottavan yrityksen tai yhteisön on tehtävä asiasta ilmoitus tietosuojavaltuutetulle. Yhtäkään ilmoitusta ei ole kuitenkaan tullut.

"Tässä on ollut lomat välissä"

Tilanne on hullunkurinen. Laki oli saatava, mutta yksikään yritys ei ole ottanut sitä käyttöön, vaikka se on ollut voimassa lähes viisi kuukautta. Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Mikko Nyyssölä vetoaa kesälomiin.

- Lakihan tuli voimaan kesällä ja tässä on lomat välissä. Varsin vähän aikaa on vasta kulunut.

Lakiuudistusta vastustanut kansalaisjärjestö taipuu tietosuojavaltuutetun kannalle. Electronic Frontier Finlandin varapuheenjohtajan Ville Oksasen mielestä laista tuli liian vaikea.

- Kukaan ei oikein tiedä mitä tämä laki tarkoittaa. Olisi pitänyt käyttää enemmän aikaa sen valmisteluun.

Ensimmäistä odotellessa

Tietosuojavaltuutetun toimistoon perustettiin varta vasten erityisasIantuntijoiden tiimi, minkä piti käsitellä tulevat ilmoitukset. Erityisasiantuntija Jari Råmanin mukaan ilmoituksien puutetta selittää se, että kukaan ei halua olla ensimmäinen.

- Tyypillisesti kysellään, onko ilmoituksia tullut, onko meille tehty ilmoitus julkinen ja miltä osin.

Julkista tietoa on vain ilmoituksen jättäjän - yrityksen tai yhteisön nimi ei ilmoituksen sisältö.