Metsähallituksesta aiotaan tehdä erityisyhtiö

Metsähallitus aiotaan muuttaa valtion omistamaksi erityisyhtiöksi. Metsähallituksen tulevaisuutta pohtinut valtiovarainministeriön työryhmä saa osakeyhtiömalliin päätyvän esityksensä valmiiksi ensi kuun aikana. Esityksen kuuleminen toteutetaan netissä heti, kun se on saatu valmiiksi.

talous
Metsähallituksen liikemerkki vihreällä taustalla.
YLE Uutiset Grafiikka

EU haluaa eroon Metsähallituksen kaltaisista liikelaitoksista, koska ne eivät voi mennä konkurssiin. Se katsotaan EU:ssa epäreiluksi kilpailuksi. Valtiovarainministeriön asettama työryhmä pohtii siksi Metsähallituksen tulevaisuutta.

Pieni, viiden hengen työryhmä on päätynyt siihen, että Metsähallituksesta tehdään valtion erityisyhtiö. Suunnitelmien mukaan se aloittaisi osakeyhtiönä vuoden 2012 alusta.

Työryhmän puheenjohtaja, metsäneuvos Liisa Saarenmaa maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo, että valtiovarainministeriön linjaukset ovat sellaiset, että valtion liiketoimintaa harjoitetaan jatkossa pääasiassa osakeyhtiöissä. Hänen mukaansa erityisyhtiönä Metsähallitus olisi kokonaan valtion omistama ja se olisi maa- ja metsätalousministeriön ohjauksessa.

Saarenmaa uskoo, että esitys saadaan hiottua valmiiksi marraskuun aikana. Siihen pyydetään lausunnot asianosaisilta heti sen jälkeen. Luonnonsuojeluliitto, Suomen WWF, Suomen Latu ja Saamelaiskäräjät ovat jo ilmaisseet huolensa juuri puhtaasta erityisyhtiömallista. Pelko on, että luonnossa liikkuminen muuttuu maksulliseksi, metsät ja vedet menevät myyntiin ja suojelualueet supistuvat ja saamelaisten maanomistuskysymyskin jää edelleen ratkaisematta. Metsäteollisuus on puolestaan vaatinut, että uudistus ei saa uhata puukauppaa.

Perinteisiä kuulemistilaisuuksia ei aiota järjestää siellä, missä valtion maita on eniten, eli Lapissa ja Itä-Suomessa. Helsingissä kuulemistilaisuus ehkä kuitenkin pidetään. Saarenmaan mukaan esitys laitetaan heti valmistuttuaan verkkoon ja sitä voivat kommentoida kaikki halukkaat.

Metsähallituksen hallinnassa on yhteensä 12 miljoonaa hehtaaria valtion maita ja vesiä.

Lähteet: YLE Uutiset / Ritva Säilä