Musiikkivaikuttajat toivoivat Kimasesta Sibelius-Akatemian rehtoria

Joukko Suomen taidemusiikkikentän keskeisiä vaikuttajia on huolissaan maamme musiikkikasvatuksen tilasta. Muun muassa Mikko Franck, Kaija Saariaho ja Einojuhani Rautavaara allekirjoittivat kirjelmän, joka toimitettiin Sibelius-Akatemian hallitukselle ennen viime viikon rehtorinvaalia. He suosittelvat Seppo Kimasen valintaa rehtoriksi. Hallitus valitsi kuitenkin nykyisen rehtorin Gustav Djupsjöbackan.

kulttuuri

Kimasen tukijoukkoihin lukeutuva professori Ralf Gothónin mielestä lasten musiikkikasvatus on ajautunut siihen pisteeseen, etteivät lapset saa käytännössä katsoen ollenkaan klassisen musiikin opetusta kouluissa.

- Myös Sibelius-Akatemian keskeiset osastot kuten orkesteri-, piano- ja lauluosastot kärsivät näivetystautia tällä hetkellä, Gothóni kritisoi.

Musiikkivaikuttajat suosittelivat Kimasta rehtoriksi, koska hän voisi Gothónin mukaan vaikuttaa koulutuksen ahdinkoon.

- Katsoimme että jos hänet valitaan rehtoriksi, niin hän mahdollisesti pystyy vielä liikuttamaan tätä raskasta laivaa johonkin suuntaan, Gothóni sanoo.

"Opetusta karsitaan, hallintoa ei"

Suurin ongelma on Gothónin mielestä siinä, että rakennemuutoksista on tullut tärkeämpää kuin se sisältö, joita muutosten pitäisi tukea.

- Tapahtuu muun muassa sitä, että opetusta vähennetään silloin kun on rahapula, mutta hallinto pysyy ennallaan. Kavennetaan sitä aluetta, jonka takia hallinto on olemassa, ja samalla se tukirakenne pysyy kuitenkin samanlaisena, tavallaan tarpeettomana.

Sibelius-Akatemian rehtori Gustav Djupsjöbacka ymmärtää huolen koulutuksen ja musiikkikasvatuksen tilasta, mutta puoltaa silti Sibelius-Akatemian toimintaa.

- Ymmärrystä ja osaamista taidemusiikin puolella Sibelius-Akatemiasta löytyy yllin kyllin, Djupsjöbacka kommentoi.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Maija Lielahti