1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Laki antaisi viikonlopputerapeuteille kenkää

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan lakiehdotusta, joka muun muassa rajaisi ainoastaan terveydenhuollon ammattilaisille oikeuden hoitaa mielenterveyspotilaita ja kehitysvammaisia. Myös hypnoosihoito rajattaisiin pois luontaishoidon piiristä, turvallisuussyistä. Sysmäläistä luontaishoitajaa Veikko Mäkistä eivät harmita alalle mahdollisesti tulevat rajoitukset.

Luontaishoitaja Veikko Mäkisen mukaan pienellä paikkakunnalla vastaanotolla käyvät niin vauvat kuin raavaat miehetkin. Kuva: YLE / Lahti

Mäkinen uskoo, että paineet siirtyvät lain myötä koululääketieteen edustajille, jotka eivät itsestään selvästi aina löydä tautien ja vaivojen aiheuttajaa.

Veikko Mäkinen on tehnyt luontaishoitajan töitä 80-luvun alusta. Hierojana hän kokee itsensä virallistetuksi ammattilaiseksi, koska nimi löytyy alan rekisteristä. Vyöhyketerapeuttina Mäkisen olo on huomattavasti epämääräisempi.

Hän odottaa, että uusi vaihtoehtohoitoja koskeva laki mahdollistaisi terapeuttien rekisteröimisen ja sitä kautta kaiken maailman kahden viikon koulutuksen saaneiden viikonlopputerapeuttien tippumisen alalta. Mäkisen mukaan alan sisäinen, moraalinen valvonta toimii toki hyvin.

Sysmäläisterapeutti kuvailee omaa suhdettaan koululääketieteeseen neutraaliksi. Hänellä on paljon hyviä lääkärituttavia, joiden kanssa keskustelee.

- Kummatkin alat etsivät tautien aiheuttajia ja parannusta omalla tavallaan, toisiaan täydentäen, kuvailee Mäkinen diplomaattisesti. Hän itse käy kouluttamassa terveydenhoitoalan ammattilaisia ympäri Suomen. Matkaviikonloppuja kertyy 30-40 vuodessa.

Vauvasta vaariin kauppa käy

Lama ei ole vaikuttanut luontaishoitojen kysyntään. Veikko Mäkinen kertoo, että pienellä paikkakunnalla vastaanotolla käyvät niin vauvat kuin raavaat miehetkin. Sana ihmisen kokonaisvaltaisesta hoitamisesta on kiirinyt ja hoidettavia on riittänyt.

Vyöhyketerapeutti pääsee ihmisen kokonaisvaltaisen voinnin kannoille jalkapohjan tai käsien hermoratojen kautta. Käsittelyllä vaikutetaan muun muassa verenkiertoon, imunestekiertoon, hormonitasapainoon ja kuonanpoistoon. Terapeutti vaikuttaa autonomiseen hermosysteemiin lähinnä signaalin antajana.

Mäkinen korostaa, että hoidot vaikuttavat hyvin yksilöllisesti. Hän piti itse aikanaan vyöhyketerapiaa huuhaana, mutta opiskeltuaan vuosien ajan alaa norjalaisen Charles Ersdalin johdolla ja tehtyään paljon töitä hän korkeintaan ihmettelee mennyttä näkemystään.