Helsingin huumehoitorahoihin tuntuva lisäys

Helsinki on lisäämässä huumeriippuvaisten kuntoutukseen suunnattuja määrärahoja tuntuvasti. Ensi vuodeksi on luvassa lähes kaksinkertainen määrä euroja tähän vuoteen verrattuna.

Helsinki
Huumeiden käyttäjien kuntoutusmuotojen kirjo halutaan taata Helsingissä jatkossakin.YLE

Alun perin ensivuoden budjettiin oli merkitty hieman yli 2,8 miljoonaa euroa huumeidenkäyttäjien kuntoutukseen. Valtuustoryhmien sopimassa lisäbudjetissa huumehoitoihin on merkitty 2,3 miljoonaa lisäeuroa.

Lisäys on tuntuva ja helpottaa muun muassa ulkopuolisten kuntoutuspalveluiden ostamista. Aiemmin tänä vuonna Helsinki on kertonut leikkaavansa ostopalveluiden käyttöä ensi vuonna rahapulan takia.

Vielä ei ole tarkasti päätetty mihin lisäraha käytetään. Sosiaalivirasto neuvottelee parhaillaan useiden käyttämiensä palveluntarjoajien kanssa ensi vuoden ostosopimuksista.

Rahoja aiotaan kohdentaa erilaisiin ostopalveluihin ja erilaisten hoitomuotojen kirjo halutaan säilyttää, kertoo Helsingin sosiaalivirastosta sosiaalisen kuntoutuksen päällikkö Mari Aalto:

Pelastaako lisäraha Kiskon ?

Kalliolan setlementin tarjoamat pitkät hoitojaksot Helsingissä sijaitsevassa Kiskossa ja Nurmijärvellä sijaitsevassa Myllyhoidossa ovat lakkautusuhan alla. Vantaa ja Espoo ovat leikanneet tuntuvasti palveluiden käyttöä. Yksin Helsingin nykyisten hoitotarpeiden varassa nämä hoitomuodot eivät ole kannattavia.

Helsingin sosiaaliviraston sosiaalisen kuntoutuksen päällikkö Mari Aalto toteaa, ettei Helsinki ole aikonut luopua Kiskon palveluista, eikä leikata hoitojen käyttöä. Vielä on epäselvää pystyykö Helsinki ostamaan Kiskosta niin paljon palveluja että toiminta säilyisi.

23 vuotta lääkkeetöntä huumekuntoutusta tarjonneen Kiskon klinikan asiakkaista suuri osa on helsinkiläisiä huumeiden käyttäjiä.

Kiskon toiminnan tukemiseksi järjestetään tänään konsertti Helsingissä Narinkkatorilla.

Helsingin kaupunki ja Kalliolan setlementti jatkavat vielä lokakuun lopussa neuvotteluja päihdehoitolaitos Kiskon jatkosta. Tällä hetkellä päihdehoitolaitos Kiskoa uhkaa lakkauttaminen tämän vuoden lopussa.

Lähteet: YLE Helsinki