1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pearl Harborin muistolaiva pannaan uuteen uskoon

Yhdysvaltain viimeinen taistelulaiva USS Missouri korjataan uuteen uskoon. Pearl Harborin satamaan ankkuroitu Missouri eli "Mighty Mo" on toisen maailmansodan symboli. Japani antautui virallisesti juuri Missourin kannella syyskuussa 1945.

Neljä hinaajaa saatteli museona ja muistomerkkinä toimivan Missourin keskiviikkona kuivatelakalle. Ensi tammikuuhun kestävissä korjaustöissä alus hiekkapuhalletaan ja maalataan ja ruostuneet osat vaihdetaan uusiin.

Sodissa Missouri sai toistakymmentä osumaa, mutta ajan hammas on kalunnut sitä pahemmin kuin ammukset. Korjauksia johtavan insinööri Ron Chavezin mukaan aluksen keula on ruosteesta reikäinen. Jotkut reiät ovat läpimitaltaan jopa yli 15-senttisiä.

Kolmen sodan veteraani

Missouri on viimeinen Yhdysvalloissa rakennettu taistelulaiva. 11 viime vuotta se on kellunut Pearl Harborin satamassa Havaijilla muistona sekä sodan päättymisestä että Japanin ilmahyökkäyksestä joulukuussa 1941. Tuo isku sai Yhdysvallat liittymään toiseen maailmansotaan.

Japann yllätysiskussa kuoli yli 2 400 ihmistä. Missouri oli tuolloin vielä rakenteilla newyorkilaisella telakalla. Uponneista taistelulaivoista

MSS Arizonan hylky lepää edelleen merenpohjassa ja sen ylle on rakennettu muistomerkki Pearl Harborin iskun uhreille.

Missouri oli ennen museointiaan viisi vuosikymmentä aktiivipalveluksessa. Se osallistui toisessa maailmansodassa muun muassa Iwo Jiman taisteluun. 1950-luvulla sitä käytettiin Korean sodassa, ja uudistettuna alus ennätti vielä Persianlahden sotaan vuonna 1991.

Museona Missouri on houkutellut 400 000 kävijää vuodessa. Tammikuussa alus palaa tähän tehtäväänsä vanhalle paikalleen.