Eläimet aistivat talven tulon

Talven tulo ei yllätä eläimiä. Muuttolinnut lentävät etelään ja vararavintoa kerätään loppukesästä lähtien.

Talvisää
Siili köpöttelee kohti talviunia.
YLE Pohjanmaa

Metsäneläimien talveen varustautumisen huomaa helposti siitä, että eläimet vaihtavat turkin väriä. Oravalla ja jäniksellä on turkki alkanut jo vaaleta. Eläimet mittaavat päivän pituutta silmillänsä ja havaitsevat päivän lyhenemisen. Karvanvaihto, horros ja talviuni tulevat luonnostaan eikä talvi pääse yllättämään.

- Turkki vaihtaa väriä luonnollisesti, mutta lumi voi tulla myöhäänkin. Talviturkkiin vaihtanut eläin on helppo saalis öiseen aikaan vielä lumettomassa luonnossa. Aikainen lumentulo onkin eläimille suuri helpotus, kertoo maantiedon ja biologian lehtori Martti Hahtola.

Muutkin eläimet ovat asettuneet talvea varten. Esimerkiksi osa karhuista on jo untenmailla. Samoin siili on löytänyt rauhaisan pesäpaikan ja vaipunut horrokseen.

Myös linnut ovat havainneet talven tulon ja muuttolintuja on ollut paljon liikenteessä. Sisäisen kellon avulla linnut ymmärtävät lähteä muuttomatkalle.

- Tosin ilmastonmuutos on hieman vaikuttanut lintujen käyttäytymiseen. Osa linnuista jää pihoilta löytyvien marjojen rohkaisemina Suomeen koko talveksi, toteaa Hahtola.

Lähteet: YLE Etelä-Savo