Yrteistä iloa kaikille aisteille

Lahtelainen Veijo Laasonen hurahti yrtteihin 70-luvulla kasvisruokavalioon siirtymisen myötä. Hän jakaa mielellään vinkkejä ja yrittitietoa muillekin. Veijon repertuaariin kuuluu mm. vegetaarinen maksalaatikko, johon meiramin avulla taiotaan perinteinen maku.

luonto
Siankärsämön kuivatettuja kukintoja paperipussissa.YLE/ Tuija Veirto

Veijo Laasosen keittiön kaapit ovat täynnä yrtti- ja marjapusseja. Yrtit hän löysi kasvisruokavalion myötä. Syynä ruokaremonttiin olivat sitkeät flunssat, jotka vaivasivat niin syksyisin kuin keväisinkin.

- Hurahdin ensin kasvisruokaan ja sen myötä yrtteihin. En käytä lihaa enkä kahvia ollenkaan. Flunssaputket katosivat uuden ruokavalion myötä.

Taikasormi kuivattaa käyttökasvit paperin päällä

Veijo Laasonen käyttää luonnosta keräämistään käyttökasveista usein niin kukat, lehdet kuin marjatkin.

- Jotakin saatan ostaa kaupasta. Mutta esimerkiksi mustikasta ja puolukasta on hyvä poimia niin marjat kuin lehdetkin.

Veijon suosikkeja ovat myös vadelma ja nuoret koivun lehdet, jotka kerätään ennen juhannusta.

- Niitä käytän sekoitteina teehen. Se auttaa kurkun käheyteen.

Siankärsämön vaaleita kukintoja Veijo Laasosella on tallessa aina vuodelta 1989.

- Siankärsämö on todella monipuolinen ja laajasti käytetty koko Euroopassa myös lääkekasvina.

Kasvien kuivattamiseen on monia tapoja, Veijo suosii yksinkertaisinta ja luonnollisinta tapaa eli paperin päälle levittämistä.

- Se sopii pienten erien käsittelyyn. Saatan laittaa yrtit vaikka ensin aurinkoon vähäksi aikaa kuivamaan, mutta siirrän ne pian varjoisampaan, kuivaan paikkaan, joitta värit eivät katoa.

Kuivattujen kasvinosien säilytyksessä Veijo Laasonen käyttää tiiviitä lasipurkkeja ja paperipusseja.

Yrttiharrastajalla on taito hyppysissä. Yrtit eivät tunnu kärsineen edes parinkymmenen vuoden varastoinnista. Maku ja rakenne ovat säilyneet.

- On aivan ihana avata keittiön kaapin ovet, kun sieltä tulvahtaa tuoksuja ja muistoja aina sieltä 80-luvulta asti!

Syksyllä pihlajanmarjat purkkeihin

Viime aikoina Veijo Laasonen on keskittynyt marjoihin ja ruukkuviljelyyn.

- Näin syksyiseen aikaan voi vielä kerätä pihlajanmarjoja. Kun pakkanen on marjaa pikkuisen puraissut, se saa pehmeämmän maun ja kitkeryys häviää.

Kotona kukkaruukuissa kasvaa muutamia mausteyrttejä.

- Vaimo on saanut kasvatettua ruukkuoregaanosta todella komean!

Veijo Laasonen odottelee jo joulunalusviikkoja. Silloin hän valmistaa vegetaarista maksalaatikkoa.

- Siinä meirami antaa maksalaatikoon perinteisen maun, vaikka lihaa ei ole ollenkaan!

Lähteet: YLE/ Tuija Veirto