Entinen keihäsmestari kaipaa takaisin Lappiin

Vuonna 1990 EM-kultaa keihäänheitossa voittanut tervolalaissyntyinen Päivi Alafrantti jäi aktiiviuransa jälkeen pääkaupunkiseudulle, mutta haikailee nyt takaisin pohjoiseen.

Kuva: YLE / Laura Holappa

Alafrantilla on vierähtänyt jo 25 vuotta Etelä-Suomessa, ensin urheillessa ja sittemmin opiskelujen sekä töiden merkeissä. Urheilu vei naisen aikanaan pois pohjoisesta, sillä kehittymisen kannalta tärkeät keihäspiirit ja valmentajat löytyivät pääkaupunkiseudulta.

Ura huipentui Splitin Euroopan mestaruuskisoissa vuonna 1990, jolloin Alafrantti heitti ennätyksensä 67,68 ja sai sillä kultamitalin. Samana vuonna hänet myös valittiin vuoden urheilijaksi. Oli kuitenkin vähällä, ettei Tervolan toivo olisi päässyt karsinnoista finaaliin lainkaan.

- Heli Rantasen kanssa tapahtui sellainen historiallinen juttu, että minun heitot tuomittiin lappeelleen, mutta päätös kumottiin ja pääsin finaaliin. Helillä taas pisin heitto tuomittiin yliastutuksi, vaikka se ei sitä ollut. Molemmat tarkastettiin videolta ja niin me heitimme finaalissa ilman virallista tulosta, Alafrantti nauraa.

Kultamitalin tuonut heitto jäi Alafrantin parhaaksi, vaikka hän edusti Suomea senkin jälkeen useissa arvokisoissa ja menestyi hyvin SM-tasolla. Aktiiviura urheilijana päättyi 15 vuotta sitten, kun olkapää ei enää kestänyt raskasta lajia.

Fysioterapeuttina takaisin pohjoiseen

Urheilu-uran jälkeen Päivi Alafrantti opiskeli fysioterapeutiksi. Urheilu kuitenkin kulkee yhä ainakin ajatuksen tasolla matkassa työssä, sillä hän pystyy hyödyntämään saamiaan oppeja nykyisessä ammatissaan.

- Niitä valmennustietoja ja ihmisen biomekaniikkaa sekä anatomiaa voi yhdistellä. Fysioterapia, valmennus, oma urheilu-ura; kaikki nämä sulautuu yhdeksi kokonaisuudeksi ja sieltä on hyvä ammentaa, Alafrantti pohtii.

Fysioterapeutin ammattia hän on harjoittanut enimmäkseen pääkaupunkiseudulla, mutta nyt toinen jalka on harpannut takaisin pohjoiseen. Alafrantti käy joka toinen viikko Keminmaassa ja Kemissä hoitamassa asiakkaita.

Hän myöntää, että jossain vaiheessa on tehtävä päätös palata pohjoiseen tai jäädä etelään.

- Pikku hiljaa alkaa tuntua siltä, että voisi tulla takaisin pohjoiseen. Kyllähän se näin on, että vaikka on 25 vuotta ollut etelässä, niin kyllä sitä sydämeltään on kuitenkin lappilainen ja nämä seudut on sydäntä lähellä, Alafrantti sanoo.