1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulu: Kollaja vaatisi lainmuutosta

Oulun kaupunginhallituksen mukaan tekoallasta tulisi tarkastella osana maakuntakaavan muutoshankkeita, kuten tuulipuistot ja ydinvoimalaitos.

tekoaltaat
Kartta Kollajan allashankkeesta
Kartta Kollajan tekoallashankkeestaYLE; Lähde: Google Maps

Kollajan 49 neiliökilometrin tekoallas olisi koskiensuojelulain vastainen ja edellyttäisi lainmuutosta, katsoo Oulun kaupunginhallitus. Oulun lausunto hyväksyttiin tiistaina äänin 9-4. Kolme viikkoa sitten lausuntoehdotus ei mennyt läpi vaan lähetettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Oulun mielestä Kollajan tekoaltaan ympäristövaikutukset ovat lähinnä paikalisia ja rajoittuvat pääosin Pudasjärven alueelle. Iijoen pohjoispuolelle sijoittuva tekoallas tarvitaan Pohjolan Voiman mielestä säätövoiman tuotantoon lisääntyvän tuulivoimatuotannon tueksi.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristokeskukselle antamassaan lausunnossa Oulun korostaa, että Kollaja-hankkeen tarpeellisuutta arvioitaessa tulee ottaa huomioon vireillä olevat tuulivoimapuistot ja Hanhikiven ydinvoimahanke, joista on käynnistetty maakuntakaavan muutoksia.

Iijoki on osittain rakennettu ja säännöstelty joki. PVO-Vesivoima Oy:llä on Iijoessa viisi vesivoimalaitosta. Tekoallas sijoittusi näiden yläpuolelle. Pohjolan Voiman Kollaja-hankkeessa on kaksi päävaihtoehtoa: pelkkä tekojärvi tai tekojärvi ja voimalaitos sähkölinjoineen.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi