1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi peruu aselupia kiihtyvää tahtia

Poliisin aselupakäytännöt ovat tiukentuneet selvästi parin vuoden aikana. Myönnettyjä aselupia perutaan aiempaa enemmän ja yhä useampi aseluvanhakija saa kielteisen päätöksen.

Kotimaan uutiset
Kaksi pistoolia niille tarkoitetussa kantolaukussa.
YLE / Markku Sandell

Vuonna 2007 aselupa peruttiin reilulta 1 300 ihmiseltä. Viime vuonna noin 1 700 ihmistä menetti aseensa poliisille. Tänä vuonna aseet takavarikoitaneen yli 2 000 ihmiseltä. Koska aseiden omistajilla on usein hallussaan monia aseita, talteenotettujen aseiden määrä mitataan tuhansissa kappaleissa.

Vaasassa aseita on tänä vuonna kerätty talteen jo lähes saman verran kuin aiemmin koko vuonna.

- Täytyy sanoa, että peruutettuja aseita on huomattavasti enemmän tänä vuonna ja tähän päivään mennessä kuin verrattuna viime vuoteen, kertoo rikoskomisario Per-Anders Lindell Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Sisäasiainministeriö ohjeisti poliisin toimintaa aselupakäytäntöjen yhtenäistämisohjeella vuoden 2007 lopulla. Toiminta on tehostunut. Syitä aseluvan perumiselle ovat muun muassa rikokset, huumeet ja väkivalta. Poliisin toimintaohjeet selittävät kuitenkin vain osan aseiden lisääntyneistä takavarikoista. Loppu selitetään yhteiskunnallisilla ilmiöillä.

- Sanoisin näin, että suurin osa tulee kotihälytysten, perheväkivallan kautta. Siinä yhteydessä partio tekee ratkaisun ja ottaa aseet mukaan, rikoskomisario Lindell toteaa.

- Yhteiskunnalliset ilmiöt liittyvät aina näihin asioihin ja tilastoihin. Rikollisuuden lisääntyminen, alkoholinkäyttö ja tällaiset ihmisen käyttäytymiseen liittyvät ilmiöt, kertoo ylitarkastaja Liisa Timonen sisäasiainministeriöstä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi