Nykyihminen olisi nynnerö neandertalilaisten olympialaisissa

Nykyihmisellä ei olisi mitään mahdollisuuksia mitaleille, jos hänen ja menneiden ihmispolvien välillä järjestettäisiin olympialaiset. Australialaisen antropologin Peter McAllisterin mukaan ihmisen fyysinen suorituskyky on surkastunut vuosituhanten aikana, koska päivittäiseen elämään liittyvä rasitus on vähentynyt.

kulttuuri

Australian muinaiset asukkaat päihittäisivät maailman nopeimman miehen jamaikalaisen Usain Boltin sekä sadalla että kahdellasadalla metrillä, McAllister sanoo.

Ruandan tutseissa puolestaan oli aikoinaan miehiä, joille korkeushypyn nykyinen 2,45 metrin ennätys ei tuottaisi mitään vaivaa. He olivat tottuneet pomppimaan korkealle seremonioissa, joissa heidän piti todistaa miehuutensa. Hyppely alkoi jo poikana ja oli jatkuvaa.

Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzenegger puolestaan häviäisi kenelle tahansa neandertalilaisnaiselle kädenväännössä, McAllister vakuuttaa.

Nämä väitteet sisältyvät hänen kirjaansa Manthropology. Sitä varten hän on löytänyt todisteita, joiden mukaan nykyihmisestä ei olisi minkäänveroista haastajaa muinaisihmisille missään olympialaisten kenttälajeissa tai monessa muussakaan urheilussa.

Ylivoima syntyi arjen ponnisteluista

Australian aboriginaalien juoksunopeuden McAllister on laskenut 20 000 vuoden takaisista jalanjäljistä. Riistaeläimiä seuranneiden kuuden ihmisen jäljet fossiloituivat järven saviseen rantaan.

Metsästäjien vauhti oli hieman pienempi kuin Usain Boltilla, mutta McAllister muistuttaa, että nykyiset kengät ja radat on trimmattu viimeisen päälle. Sellaisilla aboriginaalit olisivat luultavasti pinkaisseet Boltista ohitse, hän uskoo.

Arnold Schwarzeneggerin kädenvääntötappio naiselle puolestaan perustuu tietoihin neandertalilaisten lihasmassasta. Sitä oli naisellakin kymmenen prosenttia enemmän kuin nykypäivän eurooppalaismiehellä. Harjoittelulla neandertalilaisnainen olisi massaltaan miltei Schwarzeneggerin kokoinen, ja lyhyet käsivarret antaisivat hänelle kädenväännössä yliotteen.

Muita McAllisterin esimerkkejä menneiden ihmislajien ja sukupolvien ylivoimasta ovat muun muassa roomalaissotilaiden puolentoista maratonin mittainen marssimatka päivässä ja Australian aboriginalien kyky singota metsästyskeihäänsä yli 110 metriin.

McAllister selittää ihmisten fysiikan heikentymistä rasituksen vähenemisellä. Lihasmassan pienentyessä ovat luutkin heikentyneet jo niinkin lyhyessä ajassa kuin teollistumisen aikana. Mikään nykyinen harjoittelu ei korvaa sitä, McAllister selittää kirjassaan.

Lähteet: YLE Uutiset