1. yle.fi
  2. Uutiset

Kamerapula rokotti älypuhelinmyyntiä

Nokian pääjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon mukaan syynä yhtiön huonoon älypuhelinmyyntiin on muun muassa pula puhelinten komponenteista kuten kameroista. Nokia ei saa ykkösmallistoihinsa tarpeeksi rakennustarpeita, minkä vuoksi älypuhelimien myyntimäärät ovat laskeneet.

talous

Moni ihmetteli yhtiön rämpimistä älypuhelinmarkkinoilla. Nokian markkinaosuus näissä pientä tietokonetta muistuttavissa kännyköissä oli laskenut kolmen kuukauden aikana rutkasti. Nokia ei ole päässyt kiinni samanlaiseen älypuhelinimuun kuin sen kilpailijat Apple ja Research In Motion RIM.

Nokian johto teki torstaina hartiavoimin töitä selittääkseen syitä surkeaan tulokseen. Analyytikoille puhuessaan yhtiön ykkösmies Olli-Pekka Kallasvuo kertoi, että älypuhelimia olisi myyty enemmänkin, mutta yhtiöllä oli vaikeuksia saada riittävästi alihankkijoiden komponentteja.

Kallasvuo tosin myönsi, että komponenttipula on vaivannut muitakin valmistajia kuin Nokiaa.

Pääjohtajan mukaan useat komponenttivalmistajat supistivat viime vuodenvaihteen molemmin puolin tuotantoaan maailmantalouden taantuman vuoksi. Kysyntä on kuitenkin elpynyt odotettua nopeammin, ja laiteosavalmistajilla on ollut vaikeuksia vastata kasvaneeseen tarpeeseen, Kallasvuo selitti puhelinkokouksessa.

- Olisimme myyneet enemmän älypuhelimia ilman laiteosapulaa, Kallasvuo sanoi. Hän mainitsi yhtenä esimerkkinä ongelmakomponenteista puhelimen kameran.

Komponenttipula jatkuu jossain määrin myös loppuvuonna, mutta ongelma on Kallasvuon hallittavissa.

Lähteet: YLE Uutiset / Olli Ainola 

Lue seuraavaksi