Hirvenliha kävisi kaupaksi

Hirvenlihan kysyntä on suurempaa kuin tarjonta. Metsästäjät käyttävät suurimman osan hirvenlihasta omissa perheissään.

hirvenliha
Hirviä valtatie 15:sta laidassa
YLE / Raine Martikainen

Jahtiporukoiden ulkopuolelle päätyy vain murto-osa syksyn lihasaaliista. Riistanhoitoyhdistyksistä perustellaan asiaa sillä, että metsästysharrastukseen uhrataan omaa aikaa ja rahaa, joten saalis halutaan käyttää itse. Lisäksi hinnanmäärittely koetaan hankalaksi.

Esimerkiksi eteläpohjalainen Bandedosa ostaa hirvenlihaa muun muassa Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueelta sekä Pohjois-Suomesta ja myy sitä Etelä- ja Keski-Suomeen.

Syyskuun lopussa alkaneella hirvestyskaudella saaliin arvellaan jäävän nyt myönnetyllä lupamäärällä 2000-luvun vuosien häntäpäähän. Noin 60 000 hirven saalisarvio on kuitenkin selvästi suurempi kuin 1990-luvulla keskimäärin.

Isot hintaerot

Hirvenlihan hinnoissa on isot erot. Esimerkiksi jauheliha maksaa vähän yli 10 euroa kilo, mutta sisäfileen puolella päädytään lähes 70 euroon kilolta.

Markkinoille on tullut jo jonkin verran tänä syksynä kaadettua hirveä. Parhaat hirvestysalueet löytyvät pohjoisesta Kokkolan korkeudelta ylöspäin.

Riistalihaa ostavan ilmajokelaisen Bandedosa Oy:n toimitusjohtajan Sakari Ruutiaisen mukaan hirvenlihan osalta ei ole vielä aivan paras sesonki.

- Metsästysseurat täyttävät ensin omat pakastimensa ja vasta viimeiset hirvet tulevat myyntiin. Parhaiten hirveä tulee meille marraskuun lopulla ja joulukuussa.

Hirvestäjille maksettavat kilohinnat vaihtelevat Ruutiaisen tietojen mukaan neljästä eurosta jopa kahdeksaan euroon. Hinta riippuu siitä, miten paljon ostetaan.

Kolarihirveä läpi vuoden

Suurin osa hirvenlihasta tulee myyntiin metsästysseuroilta. Läpi vuoden ostetaan myös kolarihirveä, mutta kaikki ne menevät tarkastuksen kautta.

- Virkavallalla on sopimukset aika monen riistanhoitoyhdistyksen kanssa. Eli kun tulee hirvikolari, poliisi ilmoittaa riistanhoitoyhdistykselle ja sieltä laitetaan liikkeelle oma porukka. Se ottaa talteen hirvenruhon, joka menee jonkun ladolle. Siellä se teurastetaan normaalisti ja tarkistetaan. Jos liha on myyntikuntoista tavaraa, päätyy se usein meille, selvittää Sakari Ruutiainen.

Valmiiksi leikattua lihaa on vaikeampi saada, koska toimittajia on vähän ja hinta on usein erittäin korkea. Lisäksi ruhotavarasta saadaan Ruutiaisen mukaan lihaa vielä kuluttajillekin inhimillisellä hinnalla.

Keskusliikkeet kaupan esteenä

Bandedosa Oy:n toimitusjohtajan Sakari Ruutiaisen mielestä hirvenlihalla olisi kysyntää. Tällä hetkellä tarjonta on vahvasti alakanttiin eikä kaupoista tahdo hirvenlihaa löytyä. Myös kauppiaiden asenteet estävät hirvenlihan menekkiä.

- Todennäköisesti sitä käytettäisiin enemmän, jos vain nämä kauppiasystävämme uskoisivat tähän asiaan. Vuosikausia on esiintynyt sellaista kummallista juttua, että kauppiaiden mielestä hirveä on kaikilla. Sen takia sitä ei oteta myyntiin. Kauppojen systeemit ovat menneet siihen malliin, että lähituottajat eivät tahdo saada tavaraa myyntiin. Keskusliikkeet määrittelevät, mitä kaupat saavat myydä.

Poikkeuksiakin Ruutiaisen mukaan löytyy.

- Etelä-Suomessa ja länsirannikolla kauppiaat ovat valistuneempia. Isot marketit ovat oivaltaneet sen, että he haluavat palvella asiakkaitaan.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa