Ilmastonmuutos sulattaa ikiroutaa mammuttien maassa

Siperiassa tuhansia vuosia vanha ikirouta yrittää taistella ilmaston lämpenemistä vastaan, mutta lämpö sulattaa jäätä. Venäläistutkija aikoo perustaa Itä-Siperiaan eläinpuiston, jotta ruokaa etsivät eläimet kaivaisivat lumeen jäähdytysaukkoja.

Ulkomaat
Ikiroudan maassa ilmastonmuutos jo näkyvä.
YLE

Ikiroudan sulamiseen perehtynyt tutkija Sergei Zimov johtaa Koillista tutkimusasemaa Tsherskijssä Itä-Siperiassa. Tutkija kiinnostui ilmastonmuutoksesta jo vuosia sitten huomatessaan, että alueen järvien jäälle oli syntynyt pilkkimiseen soveltuvia aukkoja.

Järvestä purkautuva metaani oli synnyttänyt aukot. Metaani on voimakas kasvihuonekaasu, jonka ilmakehää lämmittävä vaikutus on jopa 20 kertaa suurempi kuin hiilidioksidin. Siperiassa sijaitsee noin neljännes koko maailman maahan varastoituneesta metaanista.

Metaanin määrä ilmakehässä kasvaa nopeasti ja tutkijat uskovat, että ikiroudan sulaminen lisää metaanin määrää. Tähän asti ikirouta on eräänlaisen kannen tavoin suojannut maaperässä olevaa metaania, mutta ilmaston lämpeneminen ohentaa ikiroutaa ja lisää metaanin vuotoja.

Eläinpuisto ikiroudan sulamista vastaan

Zimovin mukaan lämpeneminen vaikuttaa myös kasveihin ja eläimiin. Ilmaston lämpenemisen seurauksena alueelle on kasvanut uutta ruohoa, jonka juuret estävät maaperän kulumista. Zimov uskoo, että ruohon kasvusta avautuu uusia mahdollisuuksia.

Tutkija aikoo perustaa Itä-Siperiaan eläinpuiston, jotta ruokaa etsivät eläimet kaivaisivat talvisin lumivaippaan aukkoja. Eläinten kaivamien aukkojen kautta maaperä puolestaan pysyisi nykyistä kylmempänä - lumi kun lämmittää maata ja edesauttaa ikiroudan sulamista.

Tutkija Zimov on kerännyt ikiroudasta paljastuneita eläinten luita ja selvittänyt, miten paljon eri eläimiä eli aikoinaan Siperiassa.

- Mammutit veivät aikoinaan vain 10 prosenttia elintilasta, joten ne eivät olleet jääkauden tärkeimpiä eläimiä. Hevoset, biisonit ja porot olivat tärkeimpiä. Muinainen ekosysteemi voi siis toimia nykyään ilman mammuttejakin.

Turkiksia ei enää tarvitse

Tutkija Sergei Zimov uskoo, että ilmastonmuutos voi jopa elvyttää pohjoisia asuinalueita. Jäämeren tuntumassa sijaitseva Tsherskij on nykyisin kolmen tuhannen asukkaan kylä Itä-Siperiassa. Tutkijat arvioivat, että ilmastonmuutoksen takia lämpötila voi nousta pohjoisilla alueilla jopa kahdeksan astetta.

Myös kylän asukkaat ovat huomanneet ilmaston muutoksen.

- Tavallisesti lokakuun alkupuolella sataa lunta ja on kylmää. Mutta nyt paistaa aurinko ja on lämmintä, Tsherskijn asukas Talja Popova sanoo.

Vitas Pushvaskisin mukaan talvi on lyhyempi ja lämpimämpi kuin ennen.

- Kun muutin pohjoiseen, pukeuduimme turkisvaatteisiin. Mutta nykyisin hatuksi riittää pelkkä myssy, Pushvaskis sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Liisa Lehmus, Tsherskij, Siperia