Suomalainen koru on aikansa tulkki

Helsingin Designmuseossa avautuu laajin koskaan järjestetty suomalaisen korutaiteen katselmus. Näyttely esittelee suomalaisia koruja 1600-luvulta tähän päivään. Luonto on aina ollut koruihin käypä aihe. Joinakin aikoina taas poliittiset ja kulttuuriset symbolit ovat olleet näkyvästi esillä.

kulttuuri

Yksinkertaisuus ja luonnon muodot ovat olleet suomalaisille koruille tyypillisiä piirteitä, sanoo Designmuseon johtaja Marianne Aav.

- Osa näyttelyn vanhimmista koruista on liittynyt johonkin sen aikaiseen ideaan. On haluttu korostaa suomalaisuutta tai skandinaavisuutta. Nykyajan koruissa tällaista ei niinkään näy, Aav kertoo.

Nykyään korostuvat sen sijaan itse korun muoto ja sisältö. Korun ei välttämättä tarvitse olla tehty arvomateriaaleista, vaan korutaiteilijat käyttävät laajasti erilaisia materiaaleja.

Näyttelyssä oma ryhmänsä ovat antiikkikorut, jotka nekin jakautuvat erilaisiin aikakausiin. Aavin mukaan yksi ryhmä voisivat olla suomalaiset designkorut ja toinen nykyaikaiset taidekorut.

Käsitteelliset korut ovat uusin trendi

Korusuunnittelun kulta-aika Suomessa osui yhteen muun suomalaisen muotoilun kukoistuskauteen eli 1950-lukuun.

- Tietysti Bertel Gardberg on yksi hieno esimerkki suomalaisen designkorun suunnittelijoista. Hänhän hallitsi pitkään Suomen taidekäsityön kenttää. Häneltä esillä on esimerkiksi koruja, joissa on yksinkertaisia korukiviä, kertoo Aav.

Gardberg suunnitteli useita koruja, joissa kiven voi vaihtaa toiseen. 1950-luvun idea oli, että käytettiin suomalaisia kiviä.

-Tehtiin propagandaa sen puolesta, että ihmiset oppisivat näkemään niiden kauneuden eikä koruissa aina tarvitsisi olla ulkomaisia jalokiviä, Aav selittää.

Aivan uutta ovat käsitteelliset korut. - Ne eivät välttämättä ole edes käytettöön sopivia koruja vaan enemmänkin kommentteja. Se on ehkä uusin trendi tällä hetkellä.

Lähteet: Jonni Roos / Radion kulttuuriuutiset