1. yle.fi
  2. Uutiset

Egyptiläiskuningatar Nefertiti otti kunniapaikan Berliinin museosaarella

Egyptiläiskuningatar Nefertitin rintakuva, joka on yksi maailman kuuluisimmista taideteoksista, pääsee korjattuihin tiloihin, ja samalla Berliinin maineikas museoalue toipuu sodan viimeisistä haavoista.

kulttuuri
Nefertitin muotokuva
Stephanie Pilick / EPA

Saksan liittokansleri Angele Merkel vihkii remontoidun Neues Museumin perjantaina. Kun museo avataan yleisölle lauantaina, Berliinin museoalue on kokonaisuudessaan auki ensi kertaa sitten toisen maailmansodan. Alueella on viisi museota.

Neues Museum avautui yleisölle vuonna 1855, mutta 70 viime vuotta se on ollut suljettuna sodan ja sen jälkien vuoksi. Museoesineet ehdittiin viedä talteen sodan kynnyksellä, mutta itse rakennus sai pommituksissa pahoja vaurioita. Berliinin jaossa se jäi DDR:n haltuun, eikä valtiolta liiennyt varoja sen korjaamiseen.

Brittiläisen arkkitehdin David Chipperfieldin johtamat 213 miljoonan euron korjaustyöt valmistuivat viime keväänä. Nyt myös esineistö on palannut korjattuun kotiinsa.

Kiistelty kaunotar

Nefertitin rintakuva ylitti kadun Alte Museumista. Maailman kauneimmaksi kutsutun naisen paikka on nyt Neues Museumin egyptiläissalissa, jota koristavat egyptologian historiasta kertovat seinämaalaukset.

3 400 vuoden iästään huolimatta Nefertitin patsas ei suinkaan ole Neues Museumin vanhin esine. Vaikka museon nimessä on uusi-sana, näytteillä on jopa satojen tuhansien vuosien takaisia tavaroita.

Museon kiistellyin esine Nefertiti kuitenkin on. Saksalaiset arkeologit löysivät sen vuonna 1912, ja se tuotiin Berliiniin epäselvissä oloissa. Egypti on viime vuosina vaatinut sitä kovin sanoin takaisin.

Muistoja 20 - 70 000 vuoden takaa

Museon vanhin näyttelyesine on 700 000 vuoden ikäinen piikivinen työkalu. Nuorin puolestaan on pätkä piikkilanka-aitaa DDR:ää ja Saksan liittotasavaltaa erottaneelta rajalta 20 vuoden takaa.

Harvinaisuuksiin kuuluu muun muassa neandertalilaislapsen pääkallo, jossa on tallella hampaatkin, ja suurimpiin ylpeyksiin 3 000 vuotta sitten kullasta taottu seremoniahattu, jota koristavat astrologiset symbolit.

Neue Museumissa on kaikkiaan 9 000 esinettä neljässä kerroksessa. Museoon odotetaan yleisöryntäystä, sillä jo pelkkä rakennus ilman esineitä houkutteli 35 000 kävijää, kun talossa oli toukokuussa parin päivän ajan avoimet ovet.

Lähteet: DPA, AP, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi