Lihanjalostajalla syyskiireet

Kalaliike Haavi Tmi:n syksy on kiireistä aikaa. Riistan jalostus eri muodoissaan työllistää Kimmo Aunon jouluun saakka.

Kotimaa
Vasan paisti on paloiteltu ja Kimmo Auno valmistelee sitä savustukseen.YLE / Matti Sunnari

Tornionjokilaaksossa Kukkolassa Kalaliike Haavi tmi jalostaa riistaa kaikissa muodoissa pois lukien kylmäsavustuksen. Liikkeestä ei myydä lihaa ulos vaan ainoastaan jalostetaan asiakkaan tuomat lihat.

Lihaa tuodaan jalostukseen laajalta alueelta: ääripäinä ovat Pello, Rovaniemi, Ranua, Oulu ja Kalix, rajaa Kimmo Auno.

- Me olemme oikeastaan ainoa joka tällaista hommaa tekee tällä alueella, sanoo Auno.

Tuhat kiloa viikossa

Ruhot tuodaan jalostamolle ja siellä ne leikataan, jauhetaan, tarvittaessa savustetaan ja vielä purkitetaan. Sesongin aikana Kalaliike Haavin savu-uuni on päällä joka päivä jouluun saakka. Lihaa savustetaan keskimäärin tuhat kiloa viikossa.

- Töitä riittää yhdelle miehelle aivan tarpeeksi. Työt alkavat aamulla ja valot palavat vielä iltamyöhään. Onneksi vaimo Tanja käy vapaapäivinään auttamassa, Auno kiittelee.

Kalaliike Haavin liikevaihdossa kalan osuus on kuitenkin vielä 80 prosenttia. Syksyinen lihan jalostus on sesonkiluontoista ja se alkaa syyskuun 20. päivän paikkeilta.

- Ihmiset tyhjentävät pakasteitaan uusien lihojen tieltä. Vanhat lihat savustetaan ja kun hirvijahti alkaa, kylmiö on kaksi kuukautta täynnä. Tänä vuonna ei ole voitu kaikkea lihaa edes ottaa vastaan, toteaa Auno.

Purkkihirvi sopii allergikoille

Lihan savustukseen ja suolapitoisuuteen asiakas ei voi vaikuttaa, jos lihaa on alle 150 kiloa, sanno Kimmo Auno. Sen sijaan purkituksen mausteissa asiakkaan mieltymykset voidaan ottaa huomioon. Muuten perusaineet purkituksessa sopivat allergikoilla. Tuote on viljavapaa ja maidoton.

- Ihmisten suolatottumukset ovat vuosien myötä muuttuneet toteaa Kimmo Auno. 2000-luvun alussa suolapitoisuus oli yhdeksän ja puoli prosenttia, nyt se on alle kahdeksan.

Kalaliike Haavin kiireet hellittävät joulun jälkeen.

- Talvella pidetään ne pitämättömät viikonloppuvapaat ja lomat ja toukokuussa alkaa jälleen sesonki luonnonkalan merkeissä, sanoo Kimmo Auno.

Lähteet: YLE Perämeri / Matti Sunnari