1. yle.fi
  2. Uutiset

Haittaeläimet ovat yleisiä vieraita

Pienet ja vähän isommatkin tuholaiset ovat tuttuja vieraita turkulaiskodeissa. Esimerkiksi turkiskuoriaisten ja faaraomuurahaisten määrä on lisääntynyt viime vuosina.

tuhoeläimet
Amerikantorakka näyttää tältä.
Amerikantorakka näyttää tältä.YLE / Minna Rosvall

Haittaeläintorjunta-nimisestä yrityksestä kerrotaan, että he torjuvat torakoita lähiaikoina ainakin kymmenessä paikassa. Viime aikoina myös rivitalojen ylävälipohjassa rapistelevat hiiret ovat olleet melkoinen riesa.

Myös rottia on torjuttu muun muassa Varissuolla. Asiantuntija Lasse Jansson kertoo, että ihmiset tuhoavat haittaeläimiä entistä rohkeammin. Aiemmin niiden löytymistä asumuksista hävettiin eikä torjuntatoimiin ryhdytty ajoissa.

- Mitä kauemmin torjujan kutsumista kotiin viivyttää, sitä vaikeampi tuholaisia on saada pois. Esimerkiksi faaraomuurahaiset ja turkiskuoriaiset ovat tuontitavaraa ja niiden hävittäminen on siksikin vaikeaa, kertoo Jansson.

Turkiskuoriaiset saivat lähteä

Kun turkulainen Jarkko Vapaavuori muutti uuteen kotiinsa, siellä oli jo valmiiksi asukkaita - turkiskuoriaisia. Hän ei edes kiinnittänyt aluksi niihin huomiota. Jarkko ajatteli, että kesällä kuuluukin olla hyönteisiä.

- Kun niitä alkoi näkymään elävänä, kiinnostuin tutkimaan niitä tarkemmin. Ensin tein omat myrkytykset, mutta ei ne olleet niin tehokkaita kuin olisi pitänyt olla.

Muuttamista pois turkiskuoriaisten tieltä Jarkko ei silti harkinnut.

- Mitäs noista, onhan se hyvä, että on jotain kavereita, naurahtaa Jarkko Vapaavuori.

Ruiskutuksella apua ongelmaan

Jarkko kutsui lopulta paikalle ammattimiehen. Desinfektori Tero Haikonen tuli Jarkon kotiin tuholaisruiskutteen kanssa. Hän suihkutti sitä jalkalistoille ja kaappien pohjille. Uusintakäsittely tehdään kolmen viikon päästä.

- Suositeltavaa on, että käytäisi koko kiinteistö läpi. Pahin skenaario voi olla, että saadaan yksi kämppä putsattua ja kuuden viikon päästä kuoriaisia voi tulla jo naapurista lisää, jos naapurissa ei ole tehty samaa toimenpidettä, kertoo Haikonen.

Tuholaisia ei enää hävetä

Nykyään kodin pienistä tuholaisista puhutaan enemmän - ennen pikku asukkaita hävettiin.

- Se on lähinnä huonoa tuuria, että niitä tulee asuntoihin. Ennen ihmiset kuvittelivat, että heillä on erittäin likaista. Jossain suhteessa yleinen siisteys on yhteydessä haittaeläimiin. Toisaalta tämä Jarkon asunto on siisti ja silti täällä on kuoriaisia.

Terveystarkastaja tunnistaa tuholaisia

Turun kaupungin ympäristöterveydenhuolto tunnistuspalvelussa riittää myös vipeltäjiä. Niitä tuodaan terveystarkastajan suurennuslasin alle lähes päivittäin. Tällä hetkellä valikoimissa on torakoita, jyväkärsäkkäitä ja turkiskuoriaisia. Hysteriaan ei ole syytä. Terveystarkastaja Pekka Lehtinen rauhoittelee, että keinot torjuntaan löydetään kyllä. Lajien laaja kirjo tuo haasteita.

- Aina tuholaisia tulee lisää. Ilmasto lämpenee ja vahvemmat jatkavat sukua - niin tulee uusia yksilöitä. Tästä on esimerkkejä olemassa, kertoo Lehtinen.

Lounais-Suomen satamissa huolta aiheuttavat viljan kimpussa pyörivät tuholaiset kuten jyväkärsäkkäät. Ne huonontavat viljan laatua huomattavasti. Terveystarkastaja toivoo ilmoituksia viljoista löytyvistä tuholaisista. Kodeissa kannattaa kiinnittää huomiota siisteyteen.

Desinfektori Tero Haikonen kiinnittäisi huomiota myös matkatavaroihin.

- Ulkomailla kannattaa katsoa tavaroita läpi, kun on lähdössä kotiin. Ettei vain niiden mukana kulkeutuisi haittaeläimiä.

Lähteet: YLE Turku / Minna Rosvall

Lue seuraavaksi