1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. säästölippaat

Erkki Niemi elää elämää isolla kauhalla

Turenkilainen eläkkeellä oleva konepajayrittäjä Erkki Niemi matkustaa, dokumentoi, runoilee, urheilee ja taiteilee. Säästölippaita hän on kerännyt jo puolisentuhatta.

säästölippaat
Erkki Niemi myhäilee säästöpossu kädessään. Hyllyillä keräilyöpossuja.
Erkki Niemi kädessään säästöpossu josta keräilyinnostus alkoi.YLE / Heidi Kononen

Elämässä ehtii, kun ei turhaan stressaa, eikä juurikaan matkojaan suunnittele. Erkki ja Marja Niemi ovat matkustaneet 63:ssa maassa ja lähdön hetki voi tulla milloin vain.

- Jos toinen meistä sanoo, että lähdetään, niin sitten mennään jo, eikä koskaan kuljeta samoja reittejä. Jos menen aamuisin Hämeenlinnaan Harvialan kautta, tulen takaisin Rastilan kautta, Erkki valottaa asennetta matkustamiseen lähellä ja kaukana.

Jos lautta Suomeen ei lähde ajoissa, saattavat Niemet ottaa viikon lisälomaa, ja tulla kotiin takaisin vaikka Haaparannan kautta,.

Keräily pitää muistot tuoreina

Niemen olohuoneesta löytyy muun muassa liki 600 säästöpossua, yli 200 pääsiäismunasta löytynyttä pikkuesinettä, matkamuistolautasia, kuppeja, Linnanmäeltä voitettuja pehmoleluja ja 11 tuhatta postikorttia.

- Kerran Liechtensteinissa menin Maailmanpankin konttoriin jonne pääsi kaksi ihmistä kerrallaan. Aseistetut vartijat todistivat kuinka kävelin ulos vihreän sammakkolippaan kanssa, Erkki kertoo.

Matkamuistot ja Erkin tarkka dokumentointi auttavat helposti takaisin matkatunnelmiin. Matkoilla Erkki pitää päiväkirjaa, johon merkitään säät, tunnelmat ja aamupalapöydän antimet. Lienee sanomattakin selvää että kirjoja on kertynyt aika tavalla.

Erkki ja Marja Niemen yhteinen taival on ollut elämysrikas ja hauska,

- Meillä on ollut mukavaa yhdessä ja hauskaa on pidetty. Nyt on juhlan aika, toteaa 70 vuotta täyttävä Erkki Niemi.

Lähteet: YLE Häme/ Heidi Kononen

Lue seuraavaksi