1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lempäälä

Tampereen ja Lempäälän rajat uusiksi?

Lempäälän puoleinen osa Vuoreksesta halutaan liittää Tampereen kaupunkiin. Asiaa esitellään kuun lopulla järjestettävässä tilaisuudessa, johon on lähetetty kutsu noin 130 talouteen Lempäälässä.

Lempäälä
Vuores kartalla. Vihreä alue on tällä hetkellä Lempäälää.YLE

Infokutsun liitteenä on kartta Tampereeseen siirrettävästä alueesta. Asukkaille järjestetään loppuvuonna myös liitosta koskeva kysely.

Rakenteilla olevaan Vuoreksen kaupunginosaan on tulossa kodit noin 13 000 ihmiselle, joista runsaat 3000 asuisi Lempäälän kuntaan nykyään kuuluvalla alueella.

Aloite kuntarajan siirtämisestä on lähtenyt Lempäälästä. Tampereeseen liitettäisiin Hervantajärven eteläpuolinen asutus Höytämöjärven itärannalle asti.

Taustalla sijainti- ja talousongelmat

Lempäälän kunnanjohtajan Olli Viitasaaren mukaan perusteluja liitokselle on runsaasti.

- Perimmäinen syy on se, että alue on irrallaan Lempäälän muusta kuntarakenteesta. Siksi sen toteuttaminen yli kuntarajan on monimutkaista ja hankalaa.

Viitasaaren mukaan yksi syy on myös nopeasti heikentynyt kuntatalouden tilanne.

- Tällä toimenpiteellä voitaisiin välttää suuria kustannuksia tulevina vuosina.

Tampereen kaupungille Lempäälän aloite tuli täytenä yllätyksenä, joten vaikutusten arviointi on hankalaa, sanoo Vuores-projektin johtaja Pertti Tamminen.

- Koko tilanne on vielä täysin auki, emmekä tiedä toteutuuko tämä. Jos toteutuu, asiat alkavat Lempäälän puolella varmaankin toteutua nopeammin.

Asukasaktiivit eivät yllättyneet

Anniston kylän ja Hervannan asukasyhdistysten aktiivit eivät ole yllättyneitä kuntarajan muutossuunnitelmista.

Hervanta-Seuran puheenjohtajan Esko Vuoriston mukaan asiaa ennustettiin jo Vuores-projektin alkaessa.

- Epäilimme, että joko Lempäälän kunnan osa tai koko Lempäälän kunta liitetään Tampereeseen. Kuntien välillä tehty sopimus raksuttaa kuin taksamittari koko ajan Lempäälän piikkiin. Eräänä päivänä lasku on niin suuri, että Tampere voi vaatia sen maksamista.

Kuntarajan muutos toteutuu aikaisintaan vuoden 2011 alusta. Kunnissa tehtävien poliittisten päätösten maa-alueiden liittäminen siunataan lopullisesti valtioneuvostossa.

Lähteet: YLE Tampere / Anne Heino

Lue seuraavaksi