Etelä-Karjalaan suunnitellaan tuulivoimapuistoa

Lappeenrannan Energia ja kuusi muuta osakasta ovat perustaneet TuuliSaimaa-yhtiön, jonka tarkoituksena on selvittää mahdollisuuksia tuottaa ja kaupallistaa tuulienergiaa sisämaassa.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Yhtenä tavoitteena on perustaa tuulivoimapuisto Etelä-Karjalaan. Alustavien selvitysten perusteella sopivia paikkoja tuulivoimapuistolle löytyy mm. Lappeenrannan läheltä ja Imatran pohjoispuolelta, kertoo TuuliSaimaa Oy:n hallituksen puheenjohtaja Reijo Kolehmainen.

Kolehmaisen mukaan tuulivoimapuistoja ei suunnitella Saimaan saariin. Kolehmaisen mukaan yritys perustettiin, koska halutaan olla ajan hermolla.

- Suomen ilmasto- ja energiastrategiassa todetaan, että uusiutuvaa energiaa pitää saada riittävästi. Kun syöttötariffi otetaan vuodenvaihteessa käyttöön, myös Etelä-Karjalassa kannattaa tutkia paikkoja tuulivoimalle, sanoo Reijo Kolehmainen.

Vastustukseen on varauduttu

Alustavasti TuuliSaimaassa on kaavailtu 60 megawatin suuruista puistoa, jossa olisi 20 tuuliturbiinia. Se vaatii yli sata hehtaaria pinta-alaa.

- Näitä jos saataisiin kaksikin, niin se olisi yli sata megawattia sähköä ja se on jo aika huomattava määrä. Se on saman verran sähköä kuin tulee Kaukaan Voimasta tai Mertaniemen voimalaitoksesta.

- Aikataulu on aika kiireinen. Kyllä meillä on tavoitteena, että ensi vuonna tähän aikaan tai jopa aikaisemmin, tiedämme löytyykö täältä sellaista paikkaa tai ehkä useampiakin paikkoja mihin on mahdollista tuulivoimapuisto rakentaa, Kolehmainen kertoo.

TuuliSaimaassa on myös valmistauduttu ympäristön asukkaiden vastustukseen. He eivät halua laittaa puistoa paikkaan, jossa siitä on haittaa asutukselle. Kolehmaisen mukaan tarkoituksena on etsiä sellainen paikka, että tuulipuiston perustaminen sopii myös naapureille.

TuuliSaimaa ei rakenna vaan tutkii

- Yleensä tuulivoima vaatii 5-8 metriä tuulta, jotta se toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Tuulivoimaloiden siivet nousevat jopa sadan metrin korkeuteen. Siellä tuulet ovat taas aivan eri tasoa kuin maan pinnan tasolla, Kolehmainen sanoo.

Suomessa on vielä hyvin vähän kokemusta sisämaan tuulivoimapuistoista. Joitakin tuuliturbiineja on esimerkiksi Lapin tuntureilla.

TuuliSaimaa ainoastaan selvittää mahdollisuudet tuulivoimapuiston rakentamiseen. Kolehmaisen mukaan yhden puiston rakentaminen maksaa noin 100 miljoonaa euroa, eikä heidän omistuspohjallaan ole sellaiseen varaa. Mikäli rahoitus ratkeaa, voi myös olla, että TuuliSaimaa toteuttaisi tuulipuiston itse.

Tuulivoimalla on kysyntää

Lappeenrannan Energiassa tuulivoiman kysyntä on kohtalaista.

- Hetkittäin joudutaan myymään eiootakin, Kolehmainen kertoo.

Oma tuulivoimapuisto Etelä-Karjalassa voisi merkitä sitä, että Lappeenrannan Energia tarjoaisi tuulivoimaa haluaville asiakkailleen ainoastaan itse tuotettua tuulivoimaa.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus suhtautuu myönteisesti tuulivoiman rakentamiseen. Ympäristökeskuksen lähtökohtana on, että mahdolliset paikat tuulivoimapuistoille merkitään maakuntakaavan.

Valmisteilla olevaan maakuntakaavaehdotukseen lisätään merkintöjä potentiaaliseksi tuulivoiman paikaksi. Mahdollisia paikkoja löytyy Lappeenrannan Muukosta, Imatralta Kaukopään tehtaiden läheltä sekä Ruokolahden Hauklapista. Myös maanomistajat ovat olleet halukkaita merkintään.

Ilmatieteen laitoksella kartoitetaan parhaillaan koko Suomen kattavaa tuuliatlasta, josta selviää otolliset paikat tuulipuistoille.

Omistajina yksityisiä ihmisiä

TuuliSaimaa Oy:n omistajina ovat Lappeenrannan Energia, Jorma Laukkanen (The Switch Drive Systems Oy), Jarmo Partanen (LUT), Juha Pyrhönen (LUT), Olli Pyrhönen (The Switch Engineering Oy), Tuomo Rönkkö (sijoittaja) ja Petteri Laaksonen (LUT)