Alueellinen valuutta Etelä-Amerikkaan ja Karibialle

Yhdeksän Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maan ryhmä on perustanut uuden alueellisen valuutan "sucren". Alueellisen maaryhmän ALBA:n johtajat päättivät asiasta Boliviassa.

Huippukokousta isännöinyt Bolivian presidentti Evo Morales ilmoitti, että asiakirja valuutasta on hyväksytty. Valuutan tarkoituksena on korvata Yhdysvaltain dollari maiden välisessä kaupassa.

Valuutta "sucre" esitellään ensi vuonna niin sanottuna tilivaluuttana. Uuden valuutan esikuva on Euroopan Unionin nykyisen valuutan euron edeltäjä ecu. Tarkoitus on sitoa valuuttakurssit jäsenmaiden kesken ennen kansallisten valuuttojen lopettamista.

Valuutan nimi on annettu Jose Antonio de Sucren mukaan. Jose Antonio de Sucre taisteli Latinalaisen Amerikan vapaustaistelijan, venezuelalaisen Simon Bolivarin rinnalla usean maan itsenäisyyden puolesta Espanjan siirtomaavaltaa vastaan 1800-luvun alkupuolella.

Aluelliseen ALBA -järjestöön kuuluvat Venezuela, Bolivia, Kuuba, Ecuador, Nicaragua, Honduras, Dominica, Saint Vincent ja Grenadiinit sekä Antigua ja Barbuda.