Selät kuntoon jumppaamalla

Tänään vietetään Maailman Selkäpäivää. Suomen Selkäliitto haluaa kiinnittää tänä vuonna huomiota erityisesti työikäiseen väestönosaan. Pohjois- Karjalan Selkäyhdistys järjestää päivän tiimoilta taukojumppaa Kotilahden sairaalan henkilökunnalle ja muistuttaa työergonomian tärkeydestä.

selkä
Selkäneuvoja Marja-Terttu Alhainen sekä puheenjohtaja Voitto Hotti Pohjois- Karjalan selkäyhdistyksestä.
Selkäneuvoja Marja-Terttu Alhainen sekä puheenjohtaja Voitto Hotti Pohjois- Karjalan selkäyhdistyksestä.YLE / Lasse Laitinen

Selkäneuvoja Marja-Terttu Alhainen Suomen Selkäliitosta kertoo, että 80% suomalaisista potee jossain vaiheessa elämää selkäkivuista. Alhaisen mukaan työelämän muutos ruumiillisesta työstä päätteen ääressä tehtyyn sisätyöhön ei ole juurikaan vähentänyt suomalaisten selkävaivoja.

- Konttoreissa tehty istumatyö on yksi riskitekijä. Toisaalta tutkimusten mukaan viimeisten vuosikymmenten aikana suomalaisten potemat pitkäaikaiset selkäkivut ovat vähentyneet. Erityisen tärkeää olisi kiinnittää huomiota työskentelyasentoihin, Alhainen kertoo.

Kouluihin toivotaan parannuksia

Pohjois- Karjalan Selkäyhdistyksen puheenjohtaja Voikko Hotti painottaa niin iikään hyviä työkentely- ja opiskeluoloja.

- Oloja pitäisi parantaa jo alakoulusta lähtien. Ongelmana ovat kuntien päättäjät. Pulpetit, joita jokainen oppilas voi säätää henkilökohtaisesti tuntuvat olevan liian kalliita. Tällöin unohdetaan, että nuoret kasvavat eri aikaan, mutta pulpetit ovat lähes poikkeuksetta samankorkuisia. Ongelmat alkavat siis jo koulumaailmasta, Hotti painottaa.

Selkäpäivän kunniaksi Pohjois- Karjalan Selkäyhdistys järjestää Kotilahden sairaalan henkilökunnalle taukojumppaa. Hotin mukaan monelta ihmiseltä unohtuukin kehon päivittäinen vetristäminen.

- Liikkeelle kannattaa lähteä ennen kuin selkävaivat iskevät. Päivää ei kannata viettää vain tietokoneella istuen ja iltaisin sohvalla maaten. Sairaalassa järjestettävällä taukojumpalla haluammekin kannustaa työntekijöitä ongelmien ennaltaehkäisyyn. Se tulee pitkällä juoksulla sairaslomia halvemmaksi.

Lähteet: YLE / Pohjois-Karjala