1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Venäjää tehdään tunnetuksi kulttuurilla

Joensuun Venäjän ystävät -yhdistyksen toiminta on kokenut vuosien saatossa nuorennusleikkauksen. Politiikka on jäänyt pois ja jäsenistö on nuortunut. Yhdistyksen perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 65 vuotta.

Venäjä
Nikolai Gogolin teoksia.
Joensuun pääkirjastossa luetaan urakalla Nikoiai Gogolia.YLE / Janne Ahjopalo

Toiminta käynnistyi Suomi-Neuvostoliitto-seuran Joensuun osastona, mutta nykyisellä nimellään se on toiminut 1990-luvulta lähtien.

Joensuun Venäjän ystävien puheenjohtaja Sanna Iskanius sanoo, että järjestön tavoittena on tutustuttaa pohjoiskarjalaiset venäläiseen arkeen ja kulttuuriin.

- Nykyään toimimme ruohonjuuritasolla eli pyrimme järjestämään mahdollisimman monipuolisia kulttuuritapahtumia ja tutustuttamaan venäläisiä ja suomalaisia toisiinsa sekä tekemään venäläistä kulttuuria tunnetuksi. Enää ei ole mitään poliittisia, virallisia delegaatioita ja ystävyysmatkoja vaan todellakin ihan aitoa ystävyystoimintaa, Iskanius kertoo.

Yhdistyksen kattojärjestössä Suomi-Venäjä-seurassa on käynnistetty Uudet tuulet -niminen hanke, jonka tavoitteena on kohottaa seuran imagoa ja innostaa nuoria jäseniksi.

- Haluamme päästä irti Suomi-Neuvostoliitto-seuran taakasta, sillä me toimimme nyky-Venäjällä, emme historiassa, Iskanius muistuttaa.

Puheenjohtajan mukaan Joensuun Venäjän ystävien tulevaisuus näyttää valoisalta. Toiminta on nuorekkaampaa, kuin monessa muussa ystävyysseurassa ja jäseninä on venäläisestä kulttuurista ja venäjän kielestä innostuneita nuoria. Joensuun yhdistys haluaa muokata kaupunkilaisten asenteita myönteisemmiksi venäjän kieltä ja kulttuuria kohtaan. Yksi keino ovat kulttuuritapahtumat, joita se järjestää vuosittain kymmenkunta.

Perjantaina yhdistyksen juhlavuoden kunniaksi Joensuun pääkirjastossa kuntoillaan lukumaratonilla, jossa luetaan Nikolai Gogolin Kuolleita sieluja viisi tuntia putkeen.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala