Hyppää sisältöön

Juhani Tamminen: Valmentaja on täysin lainsuojaton

Kiekkovalmentaja Juhani Tammisen tuore kirja Kausi elämästäni valottaa viime kauden kiihkeän karsintasarjan Sport-Ässät tapahtumia. 44. kauttaan jääkiekkoammattilaisena työskentelevä Tamminen penää ammattivalmentajille oikeusturvaa YLE Turun haastattelussa.

Juhani Tamminen Kuva: YLE / Minna Isotalo

Juhani Tammisen kirjasta on nostettu lehtien palstoilla esiin lähinnä kohtia, joiden mukaan Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola on uhkaillut ja mustamaalannut Tammista.

Vaasan Sportin valmentaja muistuttaa, että 220-sivuisessa kirjassa kerrotaan 16-kuukautisesta projektista kriiseinen ja niistä selviämisineen Sportin kanssa.

- Nimesin projektin "meidän dream teamiksi". Tavoitteena oli tehdä joukkueesta voittava ja mielenkiintoinen. Legendaarisessa karsintasarjassa yksi ylärima piti Ässät hengissä. Ikävää on se, että kaikki kirjoittavat yleensä jälkikäteen menestystarinoita. Minä kirjoitin rehellisen stoorin, jossa puran lopussa miltä tuntuu kun viimeisellä jatkoajalla kiekko ei poimi.

Karsintasarjan aikana Tamminen ripitti tiukkaan tyyliinsä tuomareita, valmentajia, kiekkopomoja ja toimittajia. Tälläkin kaudella hän on saanut puheistaan tuhannen euron sakot ja varoituksen epäurheilijamaisesta käytöksestä. Hänen mukaansa muun muassa pelaajayhdistyksen - jota hän oli itse perustamassa 1970-luvulla - ansiosta pelaajien asema on sata kertaa paremmalla tasolla kuin heidän valmentajiensa.

- Valmentaja on täysin lainsuojaton. Tulen vetoamaan urheilun oikeusturvalautakuntaan hyvin nopeasti tässä asiassa. En tunne yhtään ammattikuntaa, jota voitaisiin vetää vessasta alas joka hetki. Minua se ei kyllä häiritse. Minulla on sen verran tahdonvoimaa ja lahjakkuutta tehdä muutakin, Tamminen lataa.

- Ammattivalmentajien asema yhteiskunnassa on nolla. On vain velvollisuuksia, oikeuksista ei ole puhettakaan. Sakkojen määrä ja tapa antaa niitä ketään kuulematta ja ilman vastineita on niin kaukana oikeusvaltiosta, että toivon jonkun sivistyneen tahon ehtivän ottaa asiaan kantaa, Tamminen toteaa ja lisää tuntevansa entisen koripalloilijan ja nykyisen oikeusministeri Tuija Braxin ja arvostavansa tätä kovasti.

- Niin kauan kuin nämä Pirkka Antilat heittelee hatusta näitä sakkoja, niin homma saa niin villejä muotoja että huudan entisenä maajoukkuekapteenina, että nyt vimeistään stop!

Tamminen kannustaa Pasi Rautiaista

Tamminen kertoo kirjassaan myös, kuinka erotuomaritoimintaa ja valmentajien käytöstä voisi parantaa ja kuinka löydettäisiin sanktiojärjestelmät, joihin kaikki sitoutuisivat. Hän ei usko, että nykyisten johtajien aikana näitä vinkkejä otetaan mitenkään huomioon, mutta piti silti tärkeänä esittää kirjassa kritiikin lisäksi myös parannusehdotuksia.

- En kritisoi yhtään ainoata asiaa yhteiskunnassa tai omassa bisneksessäni eli jääkiekkopelissä ilman, että teen parannusehdotuksia. Olen väsynyt sellaiseen kritiikkiin, jossa kritisoidaan vain kritiikin vuoksi. En kuulu siihen kategoriaan.

TPS:ssä aikoinaan myös jalkapalloa pelannut Juhani Tamminen ei oman Mestis-pelinsä vuoksi pääse katsomaan Veikkausliigan huipennusta TPS-Honka, mutta sanoo lähettäneensä jo viestiä ystävälleen Pasi Rautiaiselle.

- Olen TPS:n omia poikia ja iloitsin suunnattomasti kun Pasi tuli puikkoihin. Toivotan TPS:lle parasta mahdollista onnea, sitä tarvitaan, että pallo pomppii tällä kertaa yläriman kautta Hongan pussiin ja HJK konttaa matkalla, Tamminen sanoo viitaten Sportin viime keväisiin kohtalonhetkiin Ässien maalin edessä.

- Ei muuta kuin pytty kotiin Auran rannalle, se on paikka johon minäkin veroni maksan!