Yötapahtumat vetoavat asunnottomien puolesta

Tänään vietetään asunnottomien yötä osana kansainvälistä köyhyyden vastaista päivää. Ympäri maata järjestettävissä yötapahtumissa jaetaan ruokaa asunnottomille ja muistutetaan asunnottomien tilanteesta.

Lauantaina päivällä Helsingissä osoitettiin mieltä asumisen kalleutta vastaan. Osa mielenosoittajista osallistui kulkueen jälkeen myös talonvaltaukseen Elimäenkadulla Vallilassa. Mielenosoittajat kuitenkin poistuivat illalla poliisin kehotuksesta. Valtaajien tarkoituksena on järjestää kiinteistössä asunnottomien hätämajoitusta viikonlopun ajan.

Oikeustieteen tohtori Pentti Arajärvi vetosi asunnottomien puolesta puheessaan Espoon tuomiokirkossa. Arajärven mukaan valtiolla ja kunnilla on useita keinoja asumisen järjestämiseksi, mutta useimmiten on kyse rahasta ja tahdosta.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maria Guzenina-Richardson vaati Espoossa hallitusta saattamaan asunnottomuusohjelmansa ajan tasalle. Guzenina-Richardson kutsui asunnottomuutta kansalliseksi häpeäksi ja ihmetteli, miksi se on päästetty jälleen kasvuun.

Hän vaati myös kuntia vahvistamaan velkaneuvontaansa ja sosiaalisten luototusten sekä asumisneuvojien resursseja.

Suomessa on vailla vakinaista asuntoa arviolta lähes 9 000 ihmistä.