Hyppää sisältöön

Malediivien hallitus kokousti - sukeltamalla

Malediivien hallitus on pitänyt istunnon meren pinnan alla kuuden metrin syvyydessä. Sukelluskokouksen aikana hallitus allekirjoitti vetoomuksen ilmastonmuutosta edistävien kaasujen vähentämiseksi.

Kuva: Reuters-TV

Puoli tuntia kestäneen kokouksen jälkeen presidentti Mohamed Nasheed vaati, että tulevassa Kööpenhaminan ilmastokokouksessa on sovittava toimista hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Ilmaston muutos on todellisuutta ja se on uhka kaikkien ihmisten oikeuksille ja turvallisuudelle, sanoi Nasheed.

Presidentti Mohamed Nasheed on kokenut sukeltaja. Muilla ministereillä oli kokouksen ajan turvanaan sukelluksen opettaja ja sotilasavustaja.

14-henkinen hallitus harjoitteli kokousta varten useita viikkoja muun muassa Girifushin saaren lähellä noin 20 minuutin venematkan päässä maan pääkaupungista Malesta.

Yksi ministereistä joutui jättämään kokouksen väliin ulkomaanmatkan takia ja kaksi terveydellisten syiden takia.

Ilmastonmuutos uhkaa koko maata

Malediivien presidentti Nasheed muistutti oman maansa olevan ensimmäisten joukossa vaarassa hukkua mereen, jos ilmastonmuutosta ei saada pysäytetyksi.

Noin 800 kilometriä pitkälle Malediivien saarivaltiolle ilmastonmuutoksen aiheuttama merivesien nousu on vakava asia, sillä valtio on keskimäärin vain noin 2,1 metriä meren pinnan yläpuolella. Maan korkeinkin kohta on vain 2,3 metriä meren pinnan yläpuolella.

Valtio on jo alkanut säästää rahaa uuden kotimaan ostamista varten.

Noin 2 000 saaresta koostuva valtio on Intian eteläkärjen lounaispuolella.

.
.