1. yle.fi
  2. Uutiset

Isovanhempien päivänä juhlitaan läheisyyttä

Läheisyyden merkitystä painotetaan lauantaina isovanhempien päivänä. Eri-ikäisten yhteistyö ja perinteiden levittäminen on tärkeää. Lastenlasten kanssa yhdessäolo on isovanhemmille mieluista puuhaa.

isovanhemmat
Martti ja Terttu Häkkinen
Martti ja Terttu Häkkinen ovat neljän lapsenlapsen isovanhempia.YLE / Maija Koivunen

Mikkeliläiset Terttu ja Martti Häkkinen ovat neljän lapsenlapsen ylpeitä isovanhempia. 11, 10, 8 ja 5-vuotiaiden lasten kanssa puuhastelu tuo päivään piristystä ja isovanhemmat viettävätkin paljon aikaa lasten kanssa.

Isovanhemmilla on selkeä rooli. Pappa vie poikia harrastuksiin ja päiväkotiin. Myös leikit luonnistuvat papalta.

- Nuorin poika sanoo aina, että pappa, nyt leikitään! Sitten otetaan kaikki lelut esiin ja aloitetaan leikki. Ja leikki menee aina lasten ehdoilla ja säännöillä, kertoo Martti-pappa.

Mamman vastuualueena on huoltopuoli. Mamma valmistaa lapsille lasten lempiruokia ja huolehtii tarvittaessa myös vaatehuollosta, mutta luonnistuu leikki mammaltakin.

Yhdessäolo on antoisaa

Isovanhempien vierailut ovat odotettuja. Lapset tunnistavat jo ovella, että pappa on tulossa kylään. Leikkien ohella lapset ovat kiinnostuneita myös kuulemaan tarinoita siitä, mitä pappa teki nuoruudessa. Myös mamma välittää vanhoja hyviä taitoja ja tarinoita eteenpäin.

- Mökillä olemme opetelleet kalastamista ja sienestämistä. Myös vanhoja lastenlauluja olemme opettaneet, kertaa Terttu-mamma.

Häkkiset kokevat olevansa perheenjäseniä ja opetus ja hoito tulevat luonnollisesti elämän mukana. Hieno asia lastenlapsissa on kumminkin se, että niitä ei tarvitse enää samalla tavalla kasvattaa kuin omia lapsia vaan niitä saa rakastaa.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi