1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asunnottomuus

Helsinki aikoo yhä puolittaa asunnottomuuden

Kaupungin asunnottomuuden vähentämiseen tähtäävä rakennusohjelma on hyvällä mallilla ja eri puolille Helsinkiä kaavaillut noin 750 tukiasuntoa näyttävät toteutuvan aikataulussaan.

Ruusulankatu 10, Taka-Töölössä, johon on suunnitteilla yli 90 asuntoa asunnottomille. Kuva: YLE/ Helsinki

Kuumiakin perunoita on olemassa. Esimerkiksi Taka-Töölössä sijaitsevaan Ruusulankatu 10:een suunnitellut asunnottomien asunnot ovat kohdanneet kovaa vastustusta naapurustossa. Ympäristön taloyhtiöt luultavasti valittavat hallinto-oikeuteen asti Helsingin kaupungin ja Sininauhasäätiön majoituskaavailuista. Vastustuksesta huolimatta asunnottomuuden rankka karsiminen on hyvällä mallilla pääkaupungissa.

- Tottakai tällaisissa suurissa hankkeissa voi tapahtua viivästymisiä, joihin täytyy varautua, mutta nyt edetään tavoitteen mukaisesti, sanoo Helsingin sosiaaliviraston projektipäällikkö Seppo Saine.

Kysely tukee asunnottomuuden kitkemistä

Helsingin kaupunginosayhdistykset ry teki syyskuussa kyselyn, jossa kerättiin helsinkiläisten mielipiteitä asuntoloista ja tuetusta asumisesta. Kyselyyn vastasi yli 250 helsinkiläistä yli 60 kaupunginosasta. Kyselyyn vastanneet suhtautuvat myönteisesti asuntoloihin ja tuettuun asumiseen. Vähiten naapuriin halutaan päihdeongelmaisten asuntolaa tai maahanmuuttajien tukikeskusta.

- Meillä ei ollut kummemmin odotuksia, vaan lähdimme avoimin mielin kysymään ihmisiltä mielipiteitä. Tämä kysely oli meidän näkökulmasta myönteinen, koska mediassa aina nousevat ne tapaukset, joissa asukkaat vastustavat asuntoloita. Tämä kysely osoittaa, että nämä ovat kuitenkin poikkeustapauksia, sanoo Helsingin kaupunginosayhdistykset ry:n toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukka.

Asunnottomien yö lauantaina

Asunnottomuuden teemayö näkyy moninpaikoin pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla jo lauantaina päivällä.

Esimerkiksi Helsingissä järjestetään mielenosoitus asuntotarpeen puolesta. Mielenosoituksen lopuksi joukko kansalaisaktiiveja valtaa talon hätämajoituskäyttöön protestina asumisen kalleudelle ja kiinteistökeinottelulle.

Vantaalla asunnottomien yötä vietetään mm. Koivukylässä Ruoka-avun tiloissa, jossa tarjolla on mm. ruokaa ja musiikkia. Espoossa taas Tuomiokirkkoseurakunta jakaa lämpimiä vaatteita niitä tarvitseville kirkolla.

Helsingissä asunnottomia arvioidaan olevan noin 3000. Espoossa ilman vakituista kotia on vajaat 500 henkilöä.