Käräjille tulvii velkajuttuja

Velkajuttujen määrä käräjäoikeuksissa on tänä vuonna kasvanut rajusti.Talouskriisin takia velkojat karhuavat saataviaan entistä herkemmin oikeusteitse, ja osa kuluttajista velkaantuu entistä pahemmin. Myös ulosotot ovat lisääntyneet, ja oikeusministeriössä pohditaan keinoja talousahdinkoon joutuneiden ihmisten auttamiseksi takaisin jaloilleen.

Kotimaa
Henkilö katselee maksukorttejaan kassalla.
Yle

Hallitusneuvos Heikki Liljeroos oikeusministeriöstä sanoo, että velkomusasioiden määrä käräjäoikeuksissa on kasvanut räjähdysmäisesti.

- Syyskuun loppuun mennessä käräjäoikeuksiin on saapunut jo yli 230 000 velkajuttua, joka on saman verran kuin koko viime vuonna yhteensä. Mikäli sama tahti jatkuu loppuvuodesta, velkomusasioiden kokonaismäärä on tänä vuonna jo yli 300 000. Näiden asioiden määrä on muutamassa vuodessa lähes tuplaantunut.

Velkoja hakee riidatonta saatavansa käräjäoikeudessa, joka antaa asiassa yksipuolisen velkomustuomion. Jos velkaa ei tuomionkaan jälkeen makseta, velkoja siirtää sen ulosottoon.

- Taantuma on lisännyt velkaantumisen määrää ja astetta. Uskon, että velkojat ovat ryhtyneet entistä herkemmin perimään saataviaan oikeusteitse. Maksuaikaa ei jatketa niin helposti kuin aikaisemmin, ja tietysti pikavippien yleistyminen näkyy myös näissä luvuissa, sanoo Liljeroos.

Yksityishenkilöiden saamista velkomustuomioista noin puolet rapsahtaa rahoitusyhtiösaatavista tai tili- ja kertaluotoista. Vuokrarästien tai maksamatta jääneiden kännykkälaskujen osuus on takavuosista vähentynyt selvästi. Esimerkiksi verot, sakot ja elatusavut taas ovat ulosottokelpoisia ilman velkomustuomiota.

Sähköiset hakemukset jouduttavat käsittelyä

Suurin osa velkojista - varsinkin suuret perintätoimistot - hakevat velkomustuomioita nykyään sähköisesti. Tänä vuonna sähköisiä hakemuksia on tullut jo yli 150 000. Riidattomien velkomusasioiden käsittely käräjäoikeuksissa kestää keskimäärin vähän päälle kaksi kuukautta, kertoo hallitusneuvos Heikki Liljeroos.

- Velkajutut eivät toistaiseksi ole päässeet pahoin ruuhkautumaan, mutta joistakin käräjoikeuksista kuuluu kyllä sellaista viestiä, että henkilökunnan jaksamisen äärirajoilla mennään.

Velkomustuomiosta tulee yleensä maksuhäiriömerkintä luottotietoihin. Maksuhäiriön jälkeen pankkilainan, luottokortin tai vakuutuksen saaminen on hyvin vaikeaa - samoin esimerkiksi asunnon vuokraaminen voi käydä hankalaksi.

Ulosototkin lisääntyneet

Velkomustuomioiden lisääntyminen näkyy myös ulosottovirastoissa - tosin pienellä viiveellä.

- Ulosotot ovat jo lisääntyneet vähän yli kymmenen prosenttia. Ellei velkojaan pysty maksamaan, ne menevät käräjäoikeuden jälkeen ulosottoon. Tämä kehitys on kipeä ja ajankohtainen asia, varsinkin kun näyttää siltä, että työttömyys edelleen nousee, sanoo ulosottojohtaja Juhani Toukola oikeusministeriöstä.

Velallisen asema on viime vuosina Toukolan mukaan parantunut niin, että esimerkiksi normaalia kotiomaisuutta ei ulosmitata.

- Me seuraamme kyllä velkakierteeseen joutuneiden ihmisten ahdinkoa tarkasti. Oikeusministeriössä selvitellään, onko velkajärjestelysäännöksiin mahdollista tehdä jotain muutoksia tämän taloudellisen tilanteen takia. Alustavasti on pohdittu esimerkiksi, pitäisikö velkajärjestelyaikaa lyhentää.

Lähteet: YLE Uutiset/Ulla Meriläinen