1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Länsi-Afrikan maat määräsivät Guinealle pakotteita

Länsi-Afrikan maat ovat määränneet Guinealle asevientikiellon vastalauseena mielenosoituksen veriselle tukahduttamiselle viime kuussa. Länsi-Afrikan maiden talousyhteisön Ecowasin mukaan Guinean väkivaltaisuudet uhkaavat alueen rauhaa ja vakautta.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Guinean pääkaupungissa Conakryssä kuoli ainakin 157 ihmistä ja haavoittui 1 200, kun sotilaat avasivat syyskuun lopulla tulen mielenosoittajia vastaan. Sotilaita syytetään myös raiskauksista ja muista julmuuksista.

Kymmenet tuhannet ihmiset olivat kokoontuneet Conakryn stadionille osoittamaan mieltä viime joulukuussa vallan kaapannutta kapteeni Moussa Dadis Camaran sotilashallitusta vastaan. Mielenosoittajat vaativat Camaraa luopumaan aikeista asettua ehdolle tammikuun presidentinvaaleissa.

Nigeriassa lauantaina kokoontunut Ecowas kehotti Guinean-välittäjäksi nimittämäänsä Burkina Fason presidenttiä käynnistämään vuoropuhelun, jonka tavotiteena on perustaa Guineaan uusi väliaikaishallitus järjestämään vaalit.

15-jäseninen Ecowas myös toivoo, että se saa Guinealle määrämiensä pakotteiden toimeenpanolle tukea Afrikan unionilta, Euroopan unionilta ja YK:lta.

Levottomuudet tuomittu laajalti

Guinean levottomuudet on tuomittu laajalti. Muun muassa Yhdysvallat ja EU ovat vaatineet Camaraa eroamaan ja kansainvälinen rikostuomioistuin on käynnistänyt tutkimuksen Guinean tapahtumista.

Ranska on katkaissut sotilaallisen yhteistyön entisen siirtomaansa kanssa sekä kehottanut omia kansalaisiaan lähtemään Guineasta.

Afrikan unioni on puolestaan vaatinut Camaralta kirjallista vakuutusta siitä, ettei hän asetu ehdolle tulevissa presidentinvaaleissa. Määräaika vakuutuksen antamiselle päättyi lauantaina puoliltaöin.

Lauantaina Guinean sotilasjuntta nimitti komission tutkimaan syyskuun 28. päivän väkivaltaisuuksia. Komissiossa on jäseninä muun muassa asianajajia ja lääkäreitä. Lisäksi komissioon on varattu paikat junttaa tukevien puolueiden ja oppositiopuolueiden sekä ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestöjen edustajille. Useat järjestöt ja oppositiopuolueet ovat kuitenkin sanoneet boikotoivansa komissiota.