Kiina siirtää asukkaita lyijysulaton tieltä

Kiina siirtää 15 000 ihmistä muualle maan suurimman lyijysulaton lähistöltä. Viime viikolla ilmeni, että yli tuhannella alueella asuvalla lapsella on vaaralliset määrät lyjiyä veressä.

Ulkomaat
Kiina siirtää 15 000 ihmistä muualle maan suurimman lyijysulaton lähistöltä.
Kiina siirtää 15 000 ihmistä muualle maan suurimman lyijysulaton lähistöltä.Reuters-TV

China Daily -lehden mukaan Henanin maakunnassa sijaitsevan Jiyuanin asukkaat siirretään kauemmas sulatosta, jotta sulatto voi jatkaa toimintaansa. Lehden lainaama pormestari Zhao Suping kertoo, että siirto koskee 15 000 ihmistä kymmenessä sulattoa ympäröivässä kylässä.

Sulatto vuokraa hylätyt maa-alueet ja istuttaa niille puita läheisten kylien suojelemiseksi, lehti kertoo.

Eräässä siirrettävässä kylässä työskentelevän virkamiehen mukaan asukkaat todennäköisesti siirretään neljän kilometrin päähän nykyisestä asuinalueestaan.

Keski-Kiinassa sijaitsevassa Jiyanissa asukkaat ovat osoittaneet mieltään vastalauseena sulatoille sen jälkeen, kun yli tuhannella alle 14-vuotiaalla lapsella oli todettu riskirajat ylittävä määrä lyijyä elimistössä. Lyijymyrkytys on erityisen vaarallinen lapsille, jotka voivat saada kasvu- ja hermostohäiriöitä.

Edellinen lyijyskandaali oli elokuussa Shaanxin maakunnassa, missä 851 lapsen todettiin saaneen lyijyä elimistöönsä ja 174 joutui sairaalahoitoon.

Myös Hunanin, Fujianin ja Yunnanin maakunnissa on ollut vastaavia tapauksia. Ne ovat johtaneet mielenosoituksiin. Viranomaisia ja tehtaiden johtajien on erotettu ja jopa tuomittu vankeuteen.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset