1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranska taivuttelee Karzaita toiselle äänestyskierrokselle

Diplomaatit etsivät tiiviisti ratkaisua Afganistanin presidentinvaalikiistaan. Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner on vieraillut Kabulissa ja tavannut sekä presidentti Hamid Karzain että hänen haastajansa Abdullah Abdullahin.

Ulkomaat

Kiihtyvän diplomaattisen painostuksen tarkoitus on saada Karzai hyväksymään toinen äänestyskierros, jolla häntä vastassa olisi Abdullah Abdullah. Kiistan pitkittyminen uhkaa johtaa levottomuuksiin, jotka vähentäisivbät edelleen avustavien maiden haluja jatkaa tukea Afganistanille.

Ranskan ulkoministeri Kouchner vaati, että Karzain on hyväksyttävä mahdollisuus, että tämä ei ehkä tosiasiassa saanutkaan yli puolta ensimmäisellä äänestyskierroksella elokuussa annetuista äänistä. Karzaihin viitaten Kouchner sanoi, että jotkut ajattelevat tulevansa hyväksytyksi vain, jos tulevat valituiksi ensimmäisessä äänestyksessä.

Alustavien tulosten mukaan Karzai sai elokuun vaalissa 55 prosenttia äänistä ja Abdullah Abdullah 28 prosenttia. Vaaliviranomaiset ovat tutkineet epäilyttäviä ääniä päättääkseen kuinka paljon ääniä pitäisi hylätä kummaltakin pääehdokkaalta.

Monet tarkkailijat arvelevat, että ehdokkaat saattavat kuitenkin sopia yhteistyöstä, jos Abdullah Abdullah myöntää tappionsa saadakseen edustajiaan hallitukseen. Tällainen ratkaisu saattaisi tehdä uusintavaalin tarpeettomaksi. Toista kierrosta pidetään kuitenkin parhaana keinona, jolla voidaan säilyttää edes jonkinlainen vaalin uskottavuus ja seuraavan hallituksen hyväksyttävyys.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi