Taifuunituhot koettelevat Filippiinien taloutta

Filippiinejä tänä syksynä koetelleet kaksi taifuunia ovat yli 850 kuolonuhrin lisäksi aiheuttaneet myös mittavat vahingot maan taloudelle. Myrskytuhojen uskotaan kasvattavan maan budjettivajetta ja supistavan talouskasvua. Pääsaarta Luzonia lähestyy jo kolmas taifuuni Lupit.

Ulkomaat
Vasemmalla keltamusta kuplavolkkari. Poikalapsi ja koira kävelevät roskakasan päällä.
EPA / Rolex Dela Pena

Viime viikkojen aikaisemmat myrskyt, Ketsana ja Parma aiheuttivat Luzonin maataloudelle ja infrastruktuurille arviolta noin 400 miljoonan euron vahingot.

Myrsky tuhosi myös tuhansia koteja ja liikeyrityksiä. Pääkaupungin Manilan pohjoispuolella kymmenet tuhannet viljelijät menettivät riisisatonsa vain vähän ennen sadonkorjuuaikaa. Maatalousministeri Arthur Yapin mukaan maailman suurin riisintuojamaa joutuu entisestään kasvattamaan tuontia korvatakseen menetykset.

Teiden, siltojen ja muun infrastruktuurin korjaamisen arvioidaan maksavan kymmeniä miljoonia euroja.

Valtiovarainministeri Margarito Teves arvioi, että maan budjettivaje saattaa kasvaa myrskytuhojen vuoksi noin 700 miljoonalla eurolla 4,3 miljardiin euroon.

Teves arvioi myös tämän vuoden talouskasvun kutistuvan 0,4 - 1,4 prosenttiin aiemmin ennustetusta 0,8 - 1,8 prosentista.

Sen sijaan maan vientiteollisuus näyttää selvinneen taifuuneista verraten vähällä, kertoo vientiteollisuusyhdistyksen johtaja Sergio Ortiz-Luis. Erityisesti hän on helpottunut siitä, että maan tärkein vientiala, elektroniikkateollisuus ei kärsinyt merkittävästi.

Filippiinit möi perjantaina miljardin dollarin eli noin 670 miljoonan euron arvosta arvopapereita ja presidentti Gloria Arroyon mukaan maan on hankittava lisää rahaa lähikuukausina. Apua toivotaan myös yhdeksältä miljoonalta ulkomailla työskentelevältä filippiiniläiseltä, joilla on tapana lähettää rahaa sukulaisilleen ja ystävilleen kotimaassa. Rahalähetysten kerrotaan jo lisääntyneen.

Syyskuun lopulla maata riepotellut Ketsana-taifuuni nosti pääkaupungin Manilan alueella korkeimmat tulvat noin 40 vuoteen ja johti 420 ihmisen kuolemaan. Lokakuun alussa Parma-taifuuni aiheutti maanvyöryjä ja tulvia, joissa kuoli ainakin 438 ihmistä. Taifuunit ovat vaikuttaneet yli seitsemän miljoonan ihmisen elämään.

Uusi taifuuni lähestyy

Luzonin saarella varaudutaan parhaillaan uuteen taifuuniin Lupitiin. Myrskyn tuulet puhaltavat nyt noin 48 metrin sekuntivauhdilla ja puuskissa kymmenen metriä kovemmin. Myrskyn ennustetaan rantautuvan Luzonin pohjoisosiin torstaina, jollei se muuta sitä ennen suuntaansa.

Taifuuniin on varauduttu lähettämällä alueelle pelastustyöntekijöitä, helikoptereita ja kumiveneitä sekä varastoimalla avustustarvikkeita.

Viranomaisia on kehotettu varautumaan alavilla mailla ja maanvyöryille herkillä alueilla asuvien evakuointiin.

Lähteet: AFP, Reuters