1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Maailman suurimmat kirjamessut kukoistivat taantumassa

Talouden taantuma ei puraissut maailman suurimpien kirjamessujen tämänvuotista tulosta, vaikka messuilla kävikin vähemmän ihmisiä kuin viime vuonna ja näytteilleasettajia oli hieman aiempaa vähemmän. Frankfurtin messuilla puhutti tänä vuonna erityisesti se, oliko Kiinan valitseminen teemamaaksi hyvä vai huono asia.

kulttuuri
Messuillakävijät tutkivat hyllyissä olevia kirjauutuuksia
Frankfurtin kirjamessujen taloudellinen tulos on 61-vuotisen historian toiseksi paras.YLE

Frankfurtissa sunnuntaina päättyneillä kirjamessuilla kävi runsaat 290 000 ihmistä, 9 000 vähemmän kuin viime vuonna, mutta taloudellinen tulos on messujen 61-vuotisen historian toiseksi paras. Kolmen ammattilaispäivän jälkeen messut olivat viikonloppuna avoinna myös yleisölle.

Näytteilleasettajia oli noin 7 300 sadasta maasta eli hieman vähemmän kuin edellisellä kerralla. Taantuma näkyi etenkin yhdysvaltalaisten ja itäeurooppalaisten kustantajien katona.

Frankfurtin messujen merkittävimmän palkinnon, kirjakauppiaiden rauhanpalkinnon, sai italialainen kirjailija Claudio Magris. Raati kiitti 70-vuotiasta kirjailijaa Euroopan kulttuurisen monimuotoisuuden edistämisestä. Palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa Albert Schweitzer, Herman Hesse ja Astrid Lindgren sekä viime vuosina turkkilainen Orhan Pamuk ja tshekkiläinen Vaclav Havel.

Kiitospuheessaan Magris sanoi eurooppalaisten tuudittautuneen siihen uskoon, ettei maanosassamme ole sotaa, koska rajat ovat rauhalliset ja pitkälti avoimet. Sodalla on kuitenkin monet kasvot, ihmiselinten salakaupasta laittomien siirtolaisten huonoon kohteluun, ja populismista on tulossa uusi muuri maitten välille, Magris varoitti.

Tilaisuus keskusteluun

Frankfurtin messujen teemamaa on usein herättänyt ristiriitoja. Viime vuonna puhutti Turkki, tänä vuonna Kiina. Molemmista maista arvostelijat sanoivat, ettei niitä pitäisi palkita huomiolla, koska ne eivät kunnioita sananvapautta ja ihmisoikeuksia. Valintojen puolustajat vastasivat, että teema-asema suurilla kirjamessuilla auttaa murtamaan muureja.

Tällä kannalla oli muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka sanoi messujen avajaispuheessa, että kirjat rakentavat siltoja. Hän muisteli muun muassa kirjojen salakuljettamista lännestä DDR:ään ja sanoi, että kirjoilla oli suuri merkitys kylmän sodan lopettamisessa.

Voimakasta kritiikkiä sen sijaan esitti muun muassa Kiinan uiguurien johtaja Rebiya Kadeer, joka elää maanpaossa Yhdysvalloissa.

- On aivan väärin kutsua päävieraaksi maa, jossa joka käivä teloitetaan ihmisiä ja ihmisoikeudet ovat yhdentekeviä, Kadeer sanoi. Hän muistutti, ettei olympiaisännyyskään saanut Kiinaa parantamaan tapojaan monista lupauksista huolimatta.

Frankfurtin messujen johtaja Jürgen Boos sanoo, että ihmisoikeus- ja sananvapausloukkaukset ovat tuomittavia mutta ikävistä asioista vaikeneminen ei ole koskaan ollut hyödyksi. Hänen mukaansa Frankfurtin messut tarjoavat keskustelulle tilaisuuden ja selvät säännöt.

- Me emme kuitenkaan ole YK. Me olemme kirjallisuustapahtuma. Voimme tuoda konflikteja valokeilaan mutta emme ratkaista niitä, Boos sanoo.

Lähteet: DPA, Reuters, AP

Lue seuraavaksi