Verkon haittaohjelmat mietityttivät nettikeskustelijoita

YLE Uutisten verkkokeskustelijoita on maanantaina puhuttanut esimerkiksi uutinen huijausohjelmien lisääntymisestä internetissä.

Kotimaa

Rikolliset osaavat hyödyntää netinkäyttäjien huolta haittaohjelmista. Aivan tavallisella sivustolla voi törmätä ilmoitukseen, jonka mukaan tietokoneessa on virus. Kun käyttäjä erehtyy klikkaamaan ilmoitusta, hänet ohjataan luotettavan näköisille sivuille joilla myydään muutamalla kymmenellä eurolla valetietoturvaohjelmistoa. Tietoturvayritys Symantec arvioi raportissaan, että netissä on tarjottu viimeisen vuoden aikana ainakin 250:ta tämän tyyppistä huijausohjelmistoa.

Keskustelijat jakoivat netissä vinkkejä siitä, miten huijausohjelmilta voi välttyä

Nimimerkki Vahingostakin viisastunut ohjeisti muun muassa:

Älä koskaan napauta selvää mainoslinkkiä, jossa sanotaan "Free scan": Nämä ovat yleensä huijausyrityksiä: Jos teet sen, saat hetken kuluttua varmasti ilmoituksen, että koneessasi on kauheita pöpöjä, jotka saat pois vain ostamalla ohjelman. Älä missään tapauksessa mene maksamaan ! Sitäpaitsi tuo napautus voi ladata koneeseesi haittaohjelman joka tapauksessa.

Monet keskustelijat kertoivat kokemuksistaan erilaisista torjuntaohjelmista. Nimimerkki Seliseli muistuttaa kuitenkin, että paraskaan virustorjuntaohjelma ei ole täysin aukoton.

Asia on kuitenkin näin että oikeassa tietoturvassa varmuuskopio on tärkeämpi tietoturvaväline kuin virustorjunta. Moni virustorjuntaan hurahtanut ei siltikään tee tätä kaikkein tärkeintä suojatoimenpidettä eli varmuuskopioi valokuviaan ja muita tärkeitä tietojaan koneesta talteen ikinä. Riski tietojen menettämisestä konerikon kautta on paljon suurempi kuin viruksen kautta.

Nimimerkki Streptokokki huomauttaa, että virukset ovat verkon käyttäjien yhteinen huoli.

Monet virukset levittävät itseään eteenpäin saastuneilta koneilta ja juuri tällaiset täysin suojaamattomat koneet monesti nopeuttavat leviämistä.

Lähteet: YLE Uutiset