Tiedeleiri tuo kansainvälistä väriä Hämeenlinnaan

Kaurialan lukiossa on alkanut viikon kestävä kansainvälinen tiedeleiri, joka on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Opiskelu tapahtuu pääasiassa pienryhmissä työpajoissa.

Kauriala, Hämeenlinna
Vettä lirutetaan hanasta tiedeleirillä
Tiedeleiri pääsi vauhtiin Hämeenlinassa.YLE / Sari Törmikoski

Nelisenkymmentä tieteestä innostunutta nuorta aloitti yhteistyönsä varhain perjantai-aamulla Kaurialan lukiossa. Leirille osallistuu lukioikäisiä opiskelijoita opettajineen Saksasta, Suomesta ja Venäjältä.

Päivä aloitettiin heti toiminnalla, aamun tehtävät vaativat muun muassa logiikkaa ja päättelykykyä. Leirin aikana opiskellaan biologiaa, fysiikkaa, kemiaa ja matematiikkaa toiminnallisin menetelmin, kertoo Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen.

- Tämän leirin puitteissa me päästään paljon syvemmälle, kuin tavallisesti pakollisen kurssin tunneilla, joissa opiskelu on luentopainotteista. Jokainen varmaan muistaa omilta kouluajoiltaan sen, että oppiminen on mielekkäämpää ja nopeampaa, kun pääsee omilla käsillä tekemään eikä vain tarvitse istua pulpetin ääressä kuuntelemassa, Iltanen sanoo.

Tiede ja kansainvälisyys painopisteenä

Kaurialan lukiossa tiede ja kansainvälisyys ovat ennestäänkin painopisteinä, siksi leirikin kouluun haluttiin. Tiedelinjalla opiskelevaa Janne Eskolaa tieteessä kiehtovat etenkin lainalaisuudet ja logiikka.

- Tieteen avulla voi selittää monenlaisia ilmiöitä ja siitä on apua myös käytännön elämässä. Ei tarvitse aina kokeilla ja erehtyä. Vaikkapa talonrakennuksessa on paljon mukavampaa, että talo pysyy pystyssä heti ensi yrittämällä eikä vasta kymmenennellä kerralla, Eskola huomauttaa.

Myös Hämeenlinna tutuksi

Pelkkää laskemista, mittailua ja hypoteesien todistamista tiedeleirikään ei ole. Leirin aikana tutustutaan myös esimerkiksi Hämeenlinnan luonto- ja kulttuurikohteisiin. Tieteen harjoittamisen lisäksi tärkeää on uusien tuttavien löytäminen, Janne Eskola sanoo.

- Ulkomaalaiset tuttavuudet ja kontaktit ovat vielä etusijalla, mutta voi olla, että jossakin vaiheessa mielenkiinto vaihtuu tiedepainotteiseksi, Eskola toteaa.

Kansainvälisiä tiedeleirejä on tarkoitus järjestää tulevaisuudessa vuoron perään. Seuraavan kerran isäntämaana toimii siis Saksa tai Venäjä.

Lähteet: YLE Häme / Sari Törmikoski