Tavase kuumentaa tunteita

Tavase-vesihankkeen julkisuustaistelu kiihtyy keskeisten maastokokeiden lähestyessä. Tavasen toimitusjohtaja kiistää painostuksen ja sanoo, että hanketta viedään eteenpäin lain ja säädösten mukaisesti.

Vesihanke
Vartija vartioi poraustyötä
YLE / Antti Eintola

Tampereen ja Valkeakosken seudun pohjavesihanke on tulossa keskeiseen imeytyskoevaiheeseen. Maastossa porataan parhaillaan koereikiä Pälkäneen harjuun. Samalla keskustelu myös toimintatavoista kiihtyy.

Vesa Eerola sai mielestään lähinnä ilmoituksen koekairausten tulosta mailleen.

-Perjantaina tuli kirje että katselmus on tiistaina. Siinä ajassa en ehtinyt järjestää itselleni vapaapäivää että olisin päässyt mukaan. Katselmuksen pöytäkirjat toimitettiin ja ympäristölupaviranomaisen myöntämä aloituslupa. Kuulin sitten vaan, että täältä rupesi kuulumaan kilkatus, Vesa Eerola kertoo.

Roineesta harjun kautta pohjavedeksi

Tampereen ja Valkeakosken seudun kuntien omistama Tavase-yhtiö suunnittelee tekopohjaveden valmistusaluetta pääosin Pälkäneelle, ja osin myös Kangasalle. Roineen vettä suodatettaisiin harjun läpi satojen tuhansien pirkanmaalaisten käyttöön.

Paikkakunnalla hankkeesta ei pidetä. Aiemmin syksyllä joku kävi jo rikkomassa urakoitsijan koekairauskoneita. Näkyvät vastustajat kiistävät osuutensa pahantekoon, Tavasen toimitusjohtaja Petri Jokela puolestaan ei hyväksy painostusväitteitä.

-Perättömiä väitteitä. Tavase toimii lain ja säädösten mukaan. Meillä on tarvittavat luvat, joiden perusteella me toimimme. Näitä lupia on haettu vuonna 2003. Juuri sen vuoksi tähän on tullut viivästystä, että Tavase odottaa että luvat on kunnossa ja toimii sen mukaan, Petri Jokela sanoo.

Huolena mm. harjun kestokyky

Tekopohjaveden perusteluna on laatu ja toimitusvarmuus. Vastustajat eivät luota kumpaankaan, eivät myöskään kustannusarvioon ja kaikkein vähiten harjun kestokykyyn. Hanketta arvosteleva tekniikan tohtori Kalle Hakalehto pitää tuleviakin tutkimuksia liian kapeina:

-Kyllä tämä olisi nyt se vaihe, että kunnan päättäjät istuisivat alas ja tekisivät ratkaisun siitä, onko syytä Tavasea tällaisena jatkaa. Ottaa vaan se aikalisä että tulee kunnon harkinta ihan alusta alkaen, tarpeesta lähtien, sanoo Kalle Hakalehto

Koeimeytys kestänee noin vuoden. Sen jälkeen koko Tavasen jatko siirtyy ympäristölupaviranomaisten mietittäväksi.

Lähteet: YLE Jouni Tanninen