1. yle.fi
  2. Uutiset

Lehtipuhallin - tuo paholaisen keksintö

Suomessa lehtipuhaltimen käyttöä ei ole kielletty, eikä käyttöäkään juuri säädelty. Lehtipuhaltimet pörisevät taajamissa melkeinpä vuorokauden ympäri, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa on joissakin kaupungeissa puhaltimen käyttö kokonaan kielletty kovaäänisyyden vuoksi. Lehtipuhallin valittiin muun muassa vuoden 2000 turhakkeeksi.

tiede
YLE Turku / Kalle Talonen

Harva työväline on saanut yhtä paljon vihaa osakseen kuin lehtipuhallin. Sen pärinä vihastuttaa, ja sen käytön on koettu vähentävän asumisviihtyvyyttä. Puhallin pitää pahimmillaan yli 110 dB:n meteliä. Heinolan kaupunginpuutarhuri Pekka Javanainen liputtaa kuitenkin lehtipuhaltimen puolesta kovaäänisyydestä huolimatta.

- Lehtipuhallin on huomattavasti nopeampi kun harava. Ja nyt kun ei ole muuten työntekijöitä niin se on siinä mielessä erittäin hyvä. Sen avulla pystytään noin suurin piirtein pitämään paikat kunnossa, Javanainen toteaa.

Lehtipuhaltimen käyttöä ei ole Suomessa ei ole juuri säädelty. Puhaltimen käytön on kuitenkin todettu vähentävän asumisviihtyvyyttä. Kaupunginpuutarhuri Javanaisen mukaan ympäristösuojelumääräyksissä todetaan, että häiritsevää melua aiheuttavia koneita saa käyttää kello 7-22 välisenä aikana. Kunnossa- ja puhtaanapitotöissä laitteita saa käyttää kuitenkin myös muina aikoina esimerkiksi lakaisukonetta ja lehtipuhallinta.

- Meillä tulee ensimmäiset työntekijät aamuviideltä töihin, että puhaltimet on käynnissä noin kuuden aikaan. Pyrimme siihen, että piha-alueet saadaan kuntoon ennen kuin ihmiset lähtevät liikkeelle, koska sen jälkeen on vaikea tehdä hommia, Javanainen kertoo.

Facebookissa lehtipuhaltimien vastustajat ovat laitattaneet pystyyn ryhmän nimeltä "Lehtipuhallin - tuo paholaisen keksintö". Ryhmä on kerännyt kannattajia jo 800. Kaupunginpuutarhuri Pekka Javanaisen mukaan Heinolassa valitusten määrä puhaltimen käytöstä ovat vähentyneet.

- Ennen niitä tuli ihan joka kevät ja syksy. Meillä vaihdettiin kalusto nelitahtikoneisiin, jotka aiheuttavat huomattavasti pienemmän melun kuin kaksitahtikone. Sen jälkeen ei ole minun korviin valituksia kuulunut, Javanainen sanoo.

Lehtipuhallin valittiin Suomen Luonto- lehden kisassa vuoden 2000 turhakkeeksi. Puhaltimen vastustajien mielestä lehdet voitaisiin ajaa nurmikolle hakkeeksi ja jättää lannoittamaan nurmikkoa.

- Sellaisella alueella, jossa on paljon isolehtisiä puita niin lehdet on pakko kerätä pois. Jos lehtiä ei poisteta, niin nurmikko kyllä tukehtuu, Javanainen toteaa.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi