1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Gustav Hägglund

Hägglund: Valmiusyhtymiä ei lakkauteta

Kainuulaisten ei tarvitse olla huolissaan Kainuun Prikaatin lakkauttamisesta, sanoo Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali Gustav Hägglund.

Gustav Hägglund
Kainuun Prikaatin pääportti.
YLE / Hanne Kinnunen

Kainuun Prikaatista muodostettiin Pohjoisen maanpuolustusalueen Maavoimien valmiusyhtymä Hägglundin komentajakaudella 1994-2001. Muut valmiusyhtymät ovat Karjalan Prikaati Vekaranjärvellä sekä Porin Prikaati Säkylässä. Hägglundin näkemyksen mukaan valmiusyhtymät ovat lakkautusjärjestyksessä aivan viimeisinä.

- Valmiusyhtymiin päädyttiin aikanaan, kun ryhdyttiin miettimään, jatketaanko entisellä linjalla jossa oli esimerkiksi neljä itsenäistä tykistörykmenttiä, ja lopulta päädyttiin valmiusyhtymiin. Yhtymissä eri aselajien joukot koulutetaan yhdeksi sodanajan joukoksi, ja he oppivat yhteistoiminnan käytännön harjoituksissa. Nämä kolme valmiusprikaatia ovat kyllä ne, jotka viimeiseksi lakkautetaan. Sitä ennen lakkautetaan jo ilmavoimia ja merivoimia ja vaikka mitä, vakuuttaa Hägglund.

- Korostan toki, että en enää näistä asioista päätä, mutta se on vahva näkemykseni, hän jatkaa.

Nykyinen komentaja ennakoi supistuksia

Puolustusvoimien komentaja, kenraali Ari Puheloinen, ennakoi Puolustusvoimien joutuvan supistamaan toimintaansa tulevina vuosina. Puheloinen sanoo, että varusmiesikäluokkien pieneneminen ja monien suurten kalustoryhmien vanheneminen luovat yhtälön, jonka ratkaisu vaatii rakenteiden supistamista ensi vuosikymmenen jälkipuolen puolustusvoimia varten. Pohjatyö tarvittavia linjapäätöksiä varten on komentajan mukaan jo aloitettu.

"Palkka-armeija ei toimisi"

Gustav Hägglund tyrmää ajatuksen siirtymisestä palkka-armeijaan.

- Nykyisellä puolustusbudjetilla saisi noin 15 000 henkilön vahvuisen palkka-armeijan. Se määrä riittäisi juuri ja juuri siihen, että meidän joukkomme voisivat toimia liikenteenohjaajina vihollisen joukoille, jotta he eivät eksy. Vihollista ei sillä miesmäärällä torjuttaisi, pamauttaa Hägglund.

Lähteet: YLE Kainuu / Ville Kinnunen

Lue seuraavaksi