1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Minneapolis

Ravitsemustutkija keskelle pullukkakulttuuria

Muun muassa kahvin, suklaan ja marjojen terveellisyyttä tutkinut ravitsemustieteilijä Jaakko Mursu sukeltaa syvälle jenkkiläisyyteen. Marraskuun alussa mies pakkaa reppunsa ja matkustaa tutkijavaihtoon keskilänteen Minneapolisiin.

- Kansainvälisestä tutkijavaihdosta haetaan potkua urakehitykselle. Väitöskirjan jälkeen eletään ns. etsikkovuosia, jolloin usein hakeudutaan ulkomaille, kertoo ravitsemustieteen alalta väitellyt tutkija Jaakko Mursu.

Hänelle hedelmällinen yhteistyömahdollisuus löytyi jenkeistä pohjoisesta keskilännestä. Minneapolisin yliopiston kampuksella on kuopiolaistutkijoita vieraillut aikaisemminkin. Erityisesti ravitsemustieteen alalta yliopistossa tehdään hyvin samankaltaista tutkimusta kuin Kuopion yliopistossakin.

- Avoimin kortein, ei tarkkoja suunnitelmia, hahmottelee Mursu tulevaa työrupeamaansa.

Yliopistossa on kymmenentuhatta ihmistä töissä ja sama määrä opiskelijoita. Resurssit ovat isot ja tutkijaryhmä, johon hän sijoittuu on suuri. On tunne, että virta vie eteenpäin.

Perehtymistä amerikkalaisten elintapoihin

Viimeisimpien tutkimusten mukaan joka neljäs amerikkalainen on luokiteltu ylipainoiseksi. Minnesotan osavaltiossa myös painitaan tämän elintapaongelman parissa.

- Pikaruoka ja hampurilaiset saattavat olla semmoinen ikoni paikallisille ihmisille, että siihen ei hevillä kajota, mutta kyllä aion tätäkin jenkkiläisiä ilmiöitä tarkkailla. Ylipaino on varsinainen vitsaus liitännäissairauksineen, painottaa Jaakko Mursu.

Suomalaiselle alueelle on helppo kotoutua. Vaikka kyseessä on suurkaupunki osavaltiossa on runsaasti järviä, jokia ja metsäalueita. Osavaltioon muutti aikanaan suuri joukko suomalaisia metsätöihin. Minneapolis on niitä harvoja yliopistoja Yhdysvalloissa, jossa voi myös opiskella suomen kieltä.

Minneapolis on Minnesotan osavaltion suurin kaupunki, joka sijaitsee Missisippi-joen varrella. Kaupungissa asuu puoli miljoonaa ihmistä, esikaupunkialueineen ja yhteenkasvaneen naapurikaupunki Saint Paulin kanssa määrä nousee noin kolmeen miljoonaan. Nimi Minneapolis tarkoitaa järvien kaupunkia. Ilmastoltaan se muistuttaa Pohjois-Italiaa.

Jaakko Mursu aloittaa 9.11.2009 blogin elämästään tutkijavaihdossa.