1. yle.fi
  2. Uutiset

Israel ja Saksa riitelevät Kafkan perinnöstä

Israel ja Saksa kiistelevät Franz Kafkan Oikeusjuttu-romaanin alkuperäisen käsikirjoituksen omistuksesta. Paperit ovat Marbachin nykykirjallisuuden arkistossa Saksassa, mikä Israelin mielestä on historiallinen vääryys. Kaikkiaan Kafkan kirjallisen jäämistön tarina miltei yhtä monimutkainen ja haastava kuin hänen omat romaaninsa.

kulttuuri
Kuvassa Franz Kafka
AP graphics bank

Oikeusjutun käsikirjoitus päätyi Saksaan huutokaupassa, joka pidettiin Lontoossa vuonna 1988. Saksan valtio maksoi papereista noin miljoona brittipuntaa eli enemmän kuin mistään nykykirjallisuuden käsikirjoituksesta oli maksettu ikinä ennen.

Israelin kansalliskirjasto katsoo olevansa käsikirjoituksen ainoa laillinen omistaja ja vaatii sitä takaisin. Kansalliskirjaston lakimiehen Meir Hellerin mukaan Saksa tiesi, että käsikirjoitus oli myynnissä laittomasti mutta meni silti tekemään kaupat.

Marbachista vastattiin tällä viikolla, että huutokauppa oli avoin ja laillinen eikä Israel protestoinut aikoinaan sitä vastaan. Arkiston johtaja Ulrich Raulff painottaa lisäksi, että Marbachissa käsikirjoitus on myös ulkomaalaisten tutkijoiden käytettävissä.

Sekä Saksa että Israel pitävät Kafkaa omanaan: hän oli juutalainen ja kieleltään saksalainen, vaikka asuikin nykyisessä Tshekissä, tuolloisessa Itävalta-Unkarissa.

Ystävänystävä möi Kafkan perintöä

Kiista liittyy oikeusjuttuun Kafkan ystävän Max Brodin jäämistöstä. Kuollessaan vuonna 1924 Kafka jätti julkaisemattomat käsikirjoituksensa, muisti- ja päiväkirjansa ja muut paperinsa Brodin poltettaviksi. Brod kuitenkin säilytti paperit ja toi ne mukanaan Prahasta Israeliin paetessaan natseja vuonna 1939. Oikeusjutun hän oli julkaissut jo vuonna 1925. Samalla hän oli tehnyt ystävästään yhden 1900-luvun merkittävimmistä kirjailijoista.

1960-luvulla Brod luovutti valtaosan käsikirjoituksista Oxfordin yliopiston kirjastolle Kafkan sukulaisten toiveiden mukaisesti. Oikeusjutun käsikirjoituksen Brod kuitenkin piti itsellään; Kafka oli hänen mukaansa antanut sen hänelle lahjaksi.

Brodin kuoltua paperit omi hänen sihteerinsä Esther Hoffe. Tämä pani Oikeusjutun tarjolle huutokauppaan, josta se päätyi Marbachiin, ja myi muutakin Kafkan jäämistöstä.

Israelin mukaan Hoffe rikkoi näin sekä Israelin lakia että Brodin testamenttia, jossa tämä oli määrännyt, että Kafkan kirjallinen perintö säilytettäisiin kokonaisuutena Israelin kansallisarkistossa, Tel Avivin kirjastossa tai jossakin ulkomaisessa tutkimuslaitoksessa.

Marbach liittyi oikeustaistoon

Hoffe kuoli 101-vuotiaana kaksi vuotta sitten. Hänen kaksi tytärtään pitävät nyt papereita ominaan, minkä vuoksi Israelin kansalliskirjasto on aloittanut oikeusjutun.

Toinen tyttäristä on kuitenkin estänyt oikeuden määräämiä selvittäjiä tutkimasta, mitä Kafkan kirjallisesta perinnöstä vielä on tallella, kertoo israelilainen Haaretz-lehti.

Saksalainen Der Spiegel -lehti puolestaan tietää kertoa, että Hoffen tyttäret haluaisivat myydä lisää Kafkan papereita Marbachin arkistolle. Loppukesällä arkisto ilmoittautui oikeusjutun osapuoleksi israelilaiseen tuomioistuimeen.

Lähteet: DPA, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi