1500-luvun maalauksesta hoksattiin ensimmäinen kello

Taiteentutkijat arvelevat löytäneensä maailman vanhimman kuvan kellosta. Kultaista taskukelloa pitelee muotokuvassaan 450 vuotta sitten elänyt mies, joka lienee Firenzen herttua Cosimo I. Lontoolaisen Taten museon maalaus on lähetetty Italiaan tutkittavaksi.

kulttuuri

Ensimmäiset mukana kuljeteltavat kellot keksittiin Saksassa 1500-luvun alussa. Maalauksista niitä ei tunneta ennen vuotta 1560, jolloin renessanssimestari Maso da San Friano maalasi muotokuvan mustapukuisesta miehestä ja hänen ylpeästi esittelemästään taskunauriista.

Lontoon tiedemuseon kuraattori Rob Skitmore arvioi, että kuvan kello on peräisin Etelä-Saksasta, läheltä Pohjois-Italiaa. Cosimo suosi tieteitä ja tekniikkaa; on todennäköistä on juuri hänellä olisi ollut tällainen uutuus, Skitmore sanoo Britannian yleisradion BBC:n haastattelussa.

Maalauksen mies näyttää samalta kuin Cosimo seuraavalla vuosikymmenellä maalatussa muotokuvassaan. Ikäkin tuntuu täsmäävän.

Tate osti maalauksen 33 vuotta sitten yksityishenkilöltä. Se on ollut varastossa, eikä kelloa ollut havaittu tätä ennen. Vihjeen maalauksen alkuperästä antoi sen taakse painettu sinetti, jossa on Medicien vaakuna.

Lähteet: YLE Uutiset