Ankaran balettimestarin oppi tuotti tulosta

Liisi Hallas oli Tampereella legendaarinen balettimestari, jonka oppilaista moni perusti myöhemmin oman tanssikoulun tai päätyi jopa rapakon taakse ammattitanssijaksi. Balettikoulu muutti Tampereen Teatterin vinttikerrokseen vuonna 1952.

baletti
AP Graphics Bank

Irmeli Lehtinen aloitti Liisi Hallaksen balettikoulussa Nokialla pikkulikkana vuonna 1951 ja oli mukana kaikkiaan kymmenen vuotta. Hän kasvoi neljän veljen parissa, ja siksi äiti halusikin tyttärelleen harrastuksen myötä ”tyttömäisempiä” piirteitä.

Tampereen teatterin vinttikerroksessa toimi 1950-luvulla oikea balettisali, jossa oli puulattiat, peilit ja tangot seinillä. Valojakin oli riittävästi – ja oikea piano, joka on nykyisissä balettisaleissa harvinaisuus. Pianisti soitti aluksi harjoituksissa hitaasti, mutta oppimisen myötä lisääntyi myös soiton tempo.

Kyyneleet tulivat tutuiksi

Oppilaita oli ryhmissä 8 – 10. He olivat eritasoluokilla, joista sitten opettajan päätöksen myötä edettiin joka vuosi. Luokalle jäänyt joutui kertaamaan edellisen vuoden, aivan kuten tavallisessa koulussa – joskus kyyneliäkin niellen.

Balettimestari Liisi Hallas oli neiti-ihminen, joka ei liiemmin puhunut omasta elämästään. Hän oli ankara opettaja, joka vaati oppilailtaan paljon. Jos oppi ei mennyt perille, jäätiin tunnin päätteeksi ylimääräisiin harjoituksiin. Kiperämpien liikeratojen opastuksessa opettaja saattoi käyttää karttakeppiä.

Kielletyt irtohiukset

Ankaraa mutta myös tunnustuksia jakavaa opettajaa kunnioitettiin kovasti. Luokkaan tultaessa niiattiin, ja tunneilla oltiin hiiskumatta. Liisi Hallaksen tuima ilme hiljensi tarvittaessa. Uudet liikeradat balettimestari näytti ensin itse ja takoi tehokeinona kepillä lattiaa.

Balettioppilailla oli 1950-luvulla musta jumppapuku, jossa oli puolipitkät hihat ja mustat trikoot. Hiukset olivat nutturalla ja irtohiukset ehdottomasti kielletty. Kaikilla oli siihen aikaan mustat tossut, joita niukoissa oloissa parsittiin tarvittaessa.

Teatterissakin tanssittiin

Koulusta valittiin tanssijoita Tampereen Teatterin esityksiin. Irmeli Lehtinen oli mukana muun muassa Kolmen pennin oopperassa ja Annie Mestariampujassa. Kovista harjoituksista huolimatta esityksistä jäi paljon mukavia muistoja.

Liisi Hallaksen oppilaista moni perusti aikuisena oma tanssikoulun tai oli muuten mukana vaikuttamassa tanssimaailmassa. Tällaisia olivat muun muassa Marjatta Pasanen, Anneli Suova, Birgitta Kiviniemi ja Raija Lehmussaari. Irmeli Lehtiselläkin oli oma tanssikoulu.

Lähteet: YLE Tampere / Päivi Solja